Üheteistkümne kuuga laekus makse 92,7 protsenti kavandatust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksud.
Maksud. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Üheteistkümne kuuga on eelarvesse maksutulu kogutud 4,66 miljardit eurot ning eelarves planeeritust on täidetud 92,7 protsenti, teatas rahandusministeerium.

Novembris kogus maksu- ja tolliamet oktoobriga sarnases mahus maksutulu, kuid erinevalt eelmisest kuust maksulaekumine aastases võrdluses taas suurenes. Maksulaekumine kasvas novembris võrreldes aastatagusega 15,1 protsenti 434 miljoni euroni.

Kaks eelmist kuud vähenenud käibemaksu laekumine kasvas novembris 20,1 protsenti ning juriidilise isiku tulumaksu kuine laekumine aastases võrdluses kahekordistus. Novembri kogulaekumisest 69,3 protsenti moodustas sotsiaalmaksu ja käibemaksu laekumine.
Üheteistkümne kuuga on eelarvesse maksutulu kogutud 4,66 miljardit eurot ning eelarves planeeritust on täidetud 92,7 protsenti. Senised maksulaekumised on ületanud eelarves oodatud taset ning vastavad rahandusministeeriumi suveprognoosile.

Käibemaksu laekumise mitu kuud väldanud vähenemine võrreldes eelmise aasta sama perioodiga asendus novembris tugeva kasvuga, kuid on ministeeriumi hinnangul osalt selgitatav madala võrdlusbaasiga. 2012. aasta novembri laekumine oli möödunud aasta madalaim kuine tase ning põhjustatud tavapärasest suurematest käibemaksutagastustest. Sellest tingituna kasvas novembri käibemaksu laekumise 20,1 protsenti 129,6 miljoni euroni.

Tegevusalade keskmine maksustatava käibe aastane kasv ulatus oktoobris 1,8 protsendini ning kümne kuu kokkuvõttes on see olnud 4,6 protsenti. Suurematest tegevusaladest on oktoobri lõpu seisuga toiduainete tootmise, mootorsõidukite jaemüügi ning hulgi- ja jaekaubanduse käivete kasvud jäänud 5,6-6,1 protsendi vahele. Teistest aeglasemalt, vaid 1,8 protsenti, on kasvanud käive ehituses. Oktoobris oli kõrgeim käibe kasv toiduainetööstuses (5,9 protsenti) ning madalaim ehituses (1,6 protsenti).

Sotsiaalmaksu laekumise kasv on viimastel kuudel olnud võrdlemisi stabiilne. Novembris ulatus see 7,3 protsendini ja eelarvesse laekus 171,1 miljonit eurot. Üheteist kuu laekumised on olnud eelarve ootustele vastavad ning eelarvest on täidetud 91,5 protsenti. Maksu- ja tolliameti maksudeklaratsioonide andmetel oli oktoobri keskmine väljamakse 885 eurot ja mediaanväljamakse 719 eurot, mis on aastaga kasvanud vastavalt 7,1 protsenti ja 8,9 protsenti.

Hõive kasv on maksudeklaratsioonide põhjal olnud viimases kolmes kvartalis stabiilselt alla 1 protsendi ning oktoobris ulatus see 0,6 protsendini. Palgasaajate arv vähenes oktoobris suurematest sektoritest siiski ehituses (-2,7 protsenti), hariduses (-2,6 protsenti) ja jaekaubanduses (-0,5 protsenti). Palga väljamaksete kogukasv oktoobris oli jätkuvalt kõrge, ulatudes 8 protsendini. Kasvu vedasid suurematest sektoritest tervishoid ja hulgikaubandus, vastavalt 11,8 protsendi ja 10,8 protsendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles