Eesti jooksevkonto oli kolmandas kvartalis 102 miljoni euro suuruses puudujäägis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Marko Saarm / Sakala

2013. aasta kolmandas kvartalis oli Eesti maksebilansi jooksevkonto 102 miljoni euro suuruses puudujäägis, mis moodustas 2% sama kvartali SKPst, teatas Eesti Pank.

Selle aasta üheksa kuu kokkuvõttes oli maksebilansi jooksevkonto puudujääk 1,2% SKP suhtes. See on küllaltki lähedane eelmise aasta näitajale, kui aasta kokkuvõttes kujunes puudujäägi suuruseks 1,8% SKP suhtes.

Erinevused aastate vahel tõotavad Eesti Panga hinnangul tulla väikesed vaatamata sellele, et tänavu kolmanda kvartali jooksevkonto oli puudujäägis, möödunud aastal samal ajal aga ülejäägis.

Maksebilansi jooksevkonto puudujääk moodustas selle aasta kolmandas kvartalis ligikaudu 2% kvartali SKP suhtes. Jooksevkonto puudujääk viitab taas tõsiasjale, et välisnõudlus on sellel aastal olnud tagasihoidlik ja majanduskasv sisenõudlusel põhinev.

Selle aasta kolmanda kvartali jooksul muutus eelmise aasta sama ajaga võrreldes kõige enam kaupade ja teenuste konto ülejääk, mis vähenes eelmise aasta 5%lt SKP suhtes tänavu 2%ni. Selle muutuse taga on suurenenud investeerimisaktiivsus, mis üldjuhul halvendab välistasakaalu. Rahapaigutused põhivarasse ja varudesse olid selle aasta kolmandas kvartalis jooksevhindades 14% suuremad kui aasta varem. Pikemat ettevaadet ja majanduse kasvupotentsiaali suurendamise vajadust silmas pidades on investeerimisaktiivsuse suurenemine tervitatav. Selle aasta esimesel poolel oli investeeringute kasv aga murettekitavalt aeglane.

Kuna praegu on Euroopa Liidu seitsmeaastase eelarveperioodi viimane aasta, siis on valitsusele laekuvad kapitalisiirded kogu aasta jooksul olnud ligi viiendiku võrra väiksemad kui aasta tagasi. See on samuti halvendanud välistasakaalu.

Erakapitali vood muutusid vähe. Nagu ka varem, taasinvesteeriti ka selle aasta kolmandas kvartalis enamik välisinvestoritele kuuluvate äriühingute poolt teenitud kasumist ning jätkus välisvõlgnevuse vähendamine. Eestisse tehtud välismaiste otseinvesteeringute ja SKP suhe kvartali jooksul veidi kasvas ning moodustas septembri lõpu seisuga 87%. Kuna samal ajal välisvõlgnevuse vähenemine jätkus, jäi kogu netoinvesteerimispositsioon praktiliselt muutumatuks ning moodustas -52% SKP suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles