Uuring: investeeringute kogukäive jääb eelmisele aastale alla

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colliers International Advisors partner Margus Tinno.
Colliers International Advisors partner Margus Tinno. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Colliersi analüütikute koostatud turuülevaate kohaselt on hetkel aktiivseim lao- ja tööstuspindade turg, kus eelkõige on suurenenud tootmissektori osakaal. Investeerimisturul jääb prognooside kohaselt investeeringute kogukäive eelmisele aastale alla.

Büroopindade turul jätkub trend, kus üürnikud kolivad madalama kvaliteediga pindadelt A või B1 klassi pindadele. Nõudlus Tallinna büroopindade turul on küll püsinud suhteliselt muutumatuna, aga Colliersi hinnangul võib suurema hulga hetkel ehitamisjärgus olevate büroopindade valmimine turul küllastuse tekitada.

Lao- ja tööstuspindade turg on aasta läbi aktiivne olnud, kuid aasta teises pooles elavnes ka tootmissektor. «Nõudlus on suurim kvaliteetsete, 300-800 ruutmeetri suuruse pinna järele, aga pakkumine pole siin nõudlusele veel järele jõudnud. Pakkumises on piisaval hulgal kvaliteetseid laopindasid suurusega 1000-1500 ruutmeetrit, aga üle 1500 ruutmeetriste pindade arv on jällegi piiratud. Meie prognooside kohaselt, tulenevalt majanduse aeglasemast arengust järgnevatel aastatel, väheneb kindlustunne ärisektoris ning ka sisetarbimine, mis pikemas perspektiivis mõjutab vajadust laopindade järele,» kommenteeris Colliers International Advisors partner Margus Tinno.

Kuigi peale tugevat esimest poolaastat oodati, et 2013. aastal ületab investeeringute käive 2012. aasta kogusummat, siis arvestades aastalõpu seisu on tõenäoline, et ei saavutata ka eelmise aastaga samas suurusjärgus käivet. Samas otsitakse suurele hulgale kapitalile investeerimisvõimalusi ning lisaks erainvestoritele ja -kapitalile on ka kohalikud pensionifondid aktiivselt nõudlusesse panustanud. Kuigi potentsiaalseid mahukaid objekte ja portfelle on pakkumises vähe, peaksid mõned siiski järgmisel aastal turule tulema. Investeerimisjärgu toodete vähesus jääb investorite jaoks endiselt probleemiks, mis paneb neid oma investeerimisgeograafiat ja sihtsektoreid avardama. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles