Novembris kasvas tarbijahinnaindeks 1,5 protsenti

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toit kallines 2,2 protsenti.
Toit kallines 2,2 protsenti. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tarbijahinnaindeksi vähenes oli 2013. aasta novembris võrreldes oktoobriga 0,4 protsenti ning võrreldes eelmise aasta novembriga 1,5 protsenti, teatas statistikaamet.

Nii kuu- kui ka aastamuutust mõjutasid enim eluasemekulutused. Kaubad olid 2012. aasta novembriga võrreldes 0,9 ja teenused 2,5 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta novembriga võrreldes langenud 0,9 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 2,3 protsenti.

2012. aasta novembriga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim eluasemekulutused, millest omakorda üle 80% andis aastataguse ajaga võrreldes 26,8% kallimana kodudesse jõudnud elekter. Üle poole elektri põhjustatud indeksitõusust tasandas transpordi odavnemine tingituna aasta jooksul pealinnas sisse viidud tasuta linnatranspordist ja mootorikütuse odavnemisest. Mootorikütus oli 2013. aasta novembris 4,7% odavam kui aasta varem. Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim ehk 15% kallinenud kala ning 15% odavnenud munad ja kohv.

Oktoobriga võrreldes olid novembris tarbijahinnaindeksi peamiseks mõjutajaks eluasemekulutused, mis andsid kogulangusest kaks viiendikku ning millest kodudesse jõudnud elektri 2,4%-line odavnemine andis omakorda 80%. Novembriks ostetud lennukipiletid olid 17,4% odavamad kui kuu varem ning andisid indeksi kogulangusest ligi kolmandiku. Suurem mõju indeksile oli veel puuvilja 8,4%-lisel odavnemisel. Võrreldes eelmise kuuga on toidukaupadest enim odavnenud mandariinid (26%) ja kallinenud värske kurk (18%).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles