Kinnisvarabüroo: selle aasta kinnisvarastaar on Mustamäe

, Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustamäe.
Mustamäe. Foto: Mihkel Maripuu

Vaadates näitajaid nagu kinnisvaratehingute hulk, muutus hinnatasemes ja üldine ühiskondlik hoiak, on sel aastal enim silma paistnud Mustamäe, kirjutab Uus Maa kinnisvarabüroo analüütik Risto Vähi.

Kui jagataks auhindu, oleks 2013. aasta kinnisvaraturu eredaim täht just Mustamäe, Tallinna esimene suurmagala.

Märkimisväärseimad muutused on toimunud hinnatasemes, näiteks oktoobris ja novembris ületas Mustamäel müüdud korterite ruutmeetri keskmine mediaanhind juba Tallinna keskmise taseme. Kui novembris oli korteri keskmine mediaanhind Mustamäel 1257 €/m2, siis Tallinnas tervikuna 1230 €/m2.

Kui nii mitmeski teises linnaosas annavad hinnatõusul tooni ka uusarendused, siis Mustamäel on nende mõju väike. Populaarseimad on 1- ja 2-toalised renoveeritud tüüpkorterid, mille ruutmeetrihind, sõltuvalt üldpinnast, on vahemikus 1150-1350 eurot. Kogu linnaosa keskmine hinnatase on aasta jooksul kasvanud kvartaalses arvestuses (2013. III kv võrreldes 2012. III kv) 16,7 protsenti.

Ka üürihinnad on tõusnud. Näiteks, kui aasta tagasi sõlmiti kahetoaliste, heas või renoveeritud seisukorras tüüpkorterite üüritehinguid hinnaga 220-250 eurot, siis käesoleval aastal on sarnaste korterite üürihind kasvanud tihti juba üle 300 euro.

Jutud Mustamäe lammutamisest on jäämas minevikku ning aasta-aastalt saab aina enam sealseid maju uue kuue ja renoveeritud tehnosüsteemid. Sarnaselt puitasumitele hakkavad ka Mustamäel vaikselt välja kujunema oma ümbruskonda väärtustavad grupid. Küll veidi teistmoodi, sest hoonete ja elanikkonna mastaabid on erinevad.

Samuti pole linnaosa ähvardamas slummistumine, sest elanikkond on endiselt jäänud väga mitmekesiseks ning piirkonnas elab või sinna kavatsevad kolida inimesed, kelle elukutse varieerub loomeinimesest ettevõtjani. Ka elanikkonna vananemist ei maksa väga karta, sest Mustamäe on noorte seas jätkuvalt populaarne.

Mis puudutab aga edasist hinnataset, siis siin ilmselt suur kasv enam ei jätku. Juba praegu on näha piiri saabumist – seda nii müügi- kui ka üüritehingute puhul ning korterid, mis on piirist üle hinnatud, seisavad portaalides jõude.

Hinnakasvu peatumine ei tähenda aga midagi halba, see on märk stabiilsusest. Linnaosa jääb endiselt populaarseks ning potentsiaalne ostjaskond säilib.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles