Seadusemuudatus annab võimaluse tühistada raamlepingu alusel rikkumisega sõlmitud riigihankelepinguid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo

Riigikogu võttis täna vastu riigihangete seaduse ja halduskohtumenetluse seadustiku muudatused.

Vastu võetud riigihangete seaduse muudatus annab võimaluse tühistada raamlepingu alusel rikkumisega sõlmitud hankelepinguid. Riigihangete vaidlustamise tähtaeg pikeneb seitsmelt tööpäevalt edaspidi kümnele kalendripäevale. Samuti tuleb riigisaladusega seotud vaidlustus esitada tulevikus halduskohtusse.

Riigihangete seaduse muutmisega kõrvaldatakse vastuolud õiguskaitsemeetmete direktiiviga.

Raamlepingu alusel sõlmitud hankelepingut saab hiljem tühistada, kui hankija on lepingu sõlmimise korda rikkunud. Hankija saab seda vältida, esitades kõigile raamlepingus osalevatele pakkujatele teatise hankelepingu sõlmimise otsuse kohta ning andes lepingu sõlmimisel vaidlustamist võimaldava ooteaja. Analoogne regulatsioon kehtestatakse ka dünaamilisele hankesüsteemile.

Õiguskaitsemeetmete direktiivi kohaselt peab vaidlustamise tähtaeg olema vähemalt 10 kalendripäeva.

Samuti kehtestab seadus tähtaja pikendamise nendel puhkudel, kui riigihangete registri töös on katkestusi. Kui pakkumuste esitamise tähtpäeval või vahetult enne seda on registri rike, pikendab hankija tähtaega vähemalt ühe ööpäeva võrra. See annab pakkujatele võimaluse esitamata jäänud pakkumused siiski registri kaudu esitada.

Halduskohtumenetluse seadustikku lisatakse regulatsioon riigisaladusega ja salastatud välisteabega seotud vaidlustuste esitamiseks otse halduskohtusse, kuna riigihangete seadus ei näe ette toimiku salastamist ega istungi kinniseks kuulutamist.

Seadus jõustub 1. jaanuaril 2014.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles