Venemaa langetas taas kasvuprognoosi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa langetas majanduskasvu prognoosi.
Venemaa langetas majanduskasvu prognoosi. Foto: AP / Scanpix

Venemaa majandusministeerium kärpis eile taas tänavust ja kahe eelseisva aasta majanduskasvu prognoosi, vähendades ühtlasi oluliselt kapitalimahutuste ja tööstustoodangu väljavaateid.

«Stagnatsioon üldiselt jätkub,» vahendab Wall Street Journal majandusministri Aleksei Uljukajevi sõnu. 

Käesoleva aasta juba neljas korrektuur kukutas kasvuprognoosi 1,4 protsendile, mis on madalaim näitaja alates Vladimir Putini võimuletulekust aastal 2000.

Alles aasta alguses pakuti sellist kasvuprotsenti nagu 3,6. Viimati oli see langenud 1,8 protsendile.

Venemaa nautis kümme aastat nafta-põhist kasvu, kuid seisab nüüd silmitsi raskemate aegadega keset kahanevaid investeeringuid, nõrka nõudlust nende ekspordi järele ning infrastruktuuri reformide venimist. 

Aastaks 2014 ja 2015 ennustab majandusministeerium nüüd vastavalt 2,5- ja 2,8-protsendilist SKT kasvu (varem 3 ja 3,1 protsenti). Võrreldes kriisieelsete aastate 7-protsendilise keskmisega tähendab see Venemaa jaoks stagnatsiooni ehk pikemat kesise kasvu perioodi.

Majanduslangust Venemaa väldib, kuna neljandas kvartalis on oodata 1,6-protsendilist kasvu mullusega võrreldes. Kahe eelmise kvartali kasv oli 1,2 protsenti.

Kapitalimahutuste kasv jääb majandusministeeriumi hinnangul tänavu 0,2 protsendi tasemele, kiskudes alla tööstustoodangut ja importi. Esialgne kapitalimahutuste kasvu prognoos oli 2,5 protsenti.

Tööstustoodangu kasvuks pakutakse nüüd vaid 0,1 protsenti – tunduvalt vähem eelmisest ennustusest (0,7 protsenti).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles