Analüütik: ettevõtete kasumite kasv tuli hinnatõusust siseturul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe. Foto: Liis Treimann

SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe ütles, et kuna ettevõtlussektori kogukasumite kasvu vedasid peamiselt siseturul tegutsevad kaubandus-, kinnisvara- ja energeetikaettevõtted, siis on kasumite kasv tuginenud peamiselt siseturul aset leidnud hinnatõusule.

«Kuna samal ajal muud sisendid (peale tööjõu) enamasti imporditakse ning nende hinnad olid kolmandas kvartalis languses, siis aitas see suurendada kasumeid ja puhast lisandväärtust,» ütles ta.

Tööjõu kallinemine ei mõjutanud kolmandas kvartalis kasumeid negatiivselt. Kuigi keskmise palga kasvu kiirenemine kolmandas kvartalis oli päris märgatav, siis palgakulud kokku suurenesid võrreldes varasemate kvartalitega õige vähe kiiremas tempos, 9protsendilt 10 protsendile.

Samas pole müügitulu kasvutempo samuti kiirenenud, vaid suurenes sarnaselt eelmise kvartaliga 9 protsenti. Samal ajal puhta lisandväärtuse kasv kiirenes III kvartalis 8 protsendile eelmise kvartali neljalt protsendilt.

«Et kasumid kolmandas kvartalis taas suurenemise teele pöördusid pärast kahanemist eelmises kvartalis, on märk majanduse pöördepunktist paremuse suunas,» leidis Arumäe. «Samuti suurendab see ettevõtete investeerimisvõimekust, mis oli juba paremas seisus kui aasta esimeses pooles, suurenedes kolmandas kvartalis 14 protsenti aastatagusega võrreldes. Ka see on positiivne märk edasiste väljavaadete kohta.»

Samas tuleb Arumäe sõnul aga tähele panna, et edaspidiseks ei pruugi hindade arengud enam samal määral kasumitele tuge pakkuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles