Eesti pankade kasumid vähenevad

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pankade kasum on hakanud kahanema.
Pankade kasum on hakanud kahanema. Illustratsioon: Pm

Pangad hoiavad järjest enam kulusid kokku, sest ühelt poolt pitsitavad neid uued regulatsiooninõuded, mis kasvatavad kulusid, teiselt poolt kahandavad pankade tulu rekordmadalad intressimäärad.

Ehkki pangad on riigis suurimat kasumit saavate ettevõtete hulgas, näitavad selle aasta tulemused, et kasum on hakanud vähenema. Kahe suurima, Swedbanki ja SEB üheksa kuu kasum on kahanenud neli protsenti, Danske Banki siinse filiaali kasum aga enam kui veerandi võrra.

Samal ajal kui intressimäärad langesid rekordmadalale tasemele juba peaaegu kaks aastat tagasi, ütlevad pankurid, et selle tegelikku tähendust hakkasid nad mõistma alles sel suvel, pärast seda on järjest enam hakatud mõtlema kulude kokkuhoiule. SEB teatas eelmisel nädalal, et alates järgmisest aastast muutuvad mitmete toodete ja teenuste tingimused ning sularahatehingute maksete hinnakiri. See tähendab muidugi kallinemist.

Novembri keskel sai Postimees teada, et Danske panga Eesti üksusest lahkub aasta lõpus ja järgmise aasta alguses töölt ligikaudu paarkümmend inimest. Danske panga Eesti filiaalis töötab 512 töötajat, mis tähendab, et kaotatakse umbes neli protsenti töökohtadest. Grupisisese ümberstruktureerimise ning töökohtade vähendamise on läbi teinud ka Swedbank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles