Pajula: euroga kaasneb väike pettumus

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB ökonomist Hardo Pajula.
SEB ökonomist Hardo Pajula. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

SEB ökonomist Hardo Pajula kirjutab lühiarvamuses, et euro toob välisinvesteeringuid ja tööhõive kasvu, kuid tema kasulik mõju võib osutuda väiksemaks, kui praegu ootame.


Euroopa Komisjoni äsjane soovitus Eesti euroalasse vastu võtta märgib ära väga olulise teetähise Eesti ajaloos – tuumik-Euroopaga ühist raha ei ole me jaganud ikka väga pikka aega. Nii et mõnes mõttes võiks euro käibelevõttu pidada ka justkui naasmiseks meie Hansakoju, kust me nüüd ikka päris pikalt eemal oleme seigelnud. Ajaloolises plaanis – mis käesoleva otsuse puhul on minu arvates kõige olulisem – võiks ju lausa öelda, et Revali arhitektuur ja sellest tõukuv meelelaad on euroalale minekuga raputanud maha veel ühe kihi meile vahepeal pealesurutud punalipulisest pudi-padist.

Ajakajalisemas võtmes tähistab kutse euroala – juba see sõna ise on lähemal kuulamisel tähenduslik – kahtlemata praeguse koalitsiooni jaoks olulist võitu ja siin tuleb nii peaministrile kui eriti just rahandusministrile avaldada täit tunnustust. Julge hundi rind osutus seekord tõesti euroseks. Ma loodan, et nende jõupingutused saavad tasutud jõudsama välisinvesteeringute juurdevooluna, mis võimaldaks majanduslikul hüveolul ja eriti just tööhõivel taas tasapisi edenema hakata.


Ma ise olen euro otsese majandusliku mõju osas küll võrdlemisi skeptiline ja kardan, et ühisraha käibeletulekuga võib pärast 1. jaanuari sinikollase ilutulestiku suitsu hajumist kaasneda hoopis väike pettumus. Enam-vähem kõik annavad endale küll sõnades aru, et euro ei ole mingi imerohi, aga tundub, et just väikest imet südamepõhjas siiski oodatakse. Ent ma pidasin ka enne 2004. aasta maid Euroliiduga liitumise mõju Eestile palju väiksemaks, kui see lõpuks osutus, nii et mine sea tea, võib-olla tõmbab euro tõesti majanduse jälle täistuuridel käima. Ka seda ei saa välistada ja peaks tänasel päeval soovima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles