Ideed, kuidas kaotada töökohal võltsviisakus ja näiline üksmeel

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olukord, kus ettevõttes valitseb näiline üksmeel ning konflikte välditakse viimase võimaluseni, on tegelikult väga ohtlik. Pilt on illustratiivne.
Olukord, kus ettevõttes valitseb näiline üksmeel ning konflikte välditakse viimase võimaluseni, on tegelikult väga ohtlik. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Paljudele inimestele on sisse kodeeritud soov vältida konflikte. Võltsviisakus avaldub eelkõige tööl, kus me töökaaslasi valida ei saa, kirjutab Pärnu Juhtimiskonverentside ajaveeb.

Kui sul on probleem mõne kolleegiga, kellega sul tuleb päevast päeva koos tegutseda, on suhete hoidmiseks lihtne erimeelsusi varjata. Organisatsiooni seisukohalt aga on selline olukord suureks probleemiks ning kartus kellegi ego riivata ei tohiks kunagi käia eespool organisatsiooni pürgimustest. Vaatamata lühiajalisele ebamugavusele, mida probleemidest rääkimine tekitab, annab see teed ausateks ning väärtuslikeks aruteludeks, mis viivad parenduseni. Järgnevad käitumismallid aitavad sul ja sinu kolleegidel võltsviisakuse kõrvale tõrjuda.

Kasuta dialoogi. Tagasisidet soosivas kultuuris eeldavad kolleegid oma arvamuse ning mõtete jagamist. Ühesuunalise aruandluse voo asemel soodusta kahepoolset dialoogi, milles mõlemad pooled tunnevad end mugavalt. Alustamine küsimusega: «mida sa arvad, kuidas me…» või «nillisel muul moel me…» avab pooled dialoogiks. Jagamist soodustava atmosfääri loomine on lihtsam, kui sa ei pea pidevalt mõtlema teise poole ego riivamise vältimisele.

Esita provokatiivseid küsimusi. Esitades väljakutse sellele, miks mingit asja mingil moel tehakse, esitab väljakutse vanadele tõekspidamistele ja avab tee uutele võimalustele. Julgusta oma meeskonda esitama nn killer-küsimusi. Need on avatud küsimused, mis viivad uute loominguliste lahendusteni. Mõned näited:

•Milline võiks olla nii hullumeelne idee, mille rakendamine suurendaks müüki hüppeliselt, kuigi meie peaksime seetõttu lahkuma töölt?

•Millised on need tegevused, millele kulutame täna liiga palju aega, kuid mille tegemata jätmisel midagi olulist ei juhtuks?

•Mida sooviksime tööl teha sellist, mida täna teha ei saa? Mis juhtuks, kui seda teeksime?

Provokatiivsete küsimuste esitamine sunnib meeskonda teisiti mõtlema ning palju radikaalsemaid ideid pakkuma.

Tunnusta töötajaid, kes tekitavad võnkeid. Anna positiivset tagasisidet neile, kes võtavad riski muudatuste esilekutsumiseks. Mõnedes organisatsioonides on loodud avalikud lehed intranetis ideede kogumiseks. Neid hinnatakse juhtide poolt ning vajaliku mõjuga ideed jõuavad rakendamiseni. Neid ideid oleks mõistlik meeskonnakoosolekutel jagada näitamaks, et ideed on oodatud ning töötajaid väärtustatakse selle eest.

Aja asjad segi. Harjuta inimesi taluma ebamugavustunnet progressi ning innovatsiooni nimel. Võta kohustus teha järgmisel kuul midagi uut: lõunata koos sulle tundmatu kolleegiga ning vii läbi koosolek sulle tundmatul teemal. Oma mugavustsoonist väljumine sunnib sind ja su meeskonnaliikmeid teisiti mõtlema, olema valmis muudatusteks ning kutsub esile positiivset dialoogi kogu organisatsioonis.

Tühista rumalad reeglid. Ajastul, mil koosolekud valitsevad meie ajakavasid, on oluline aega planeerida koos meeskonnaga esitades normidele väljakutse. Kas sa järgid mittetootlikke tavasid vaid neid välja pakkuvate inimeste rahuldamiseks? Selle asemel, et autopiloodil jätkata, võta regulaarselt aega mõtlemiseks sellele, kas sinu rutiinsed tegevused loovad vajalikku väärtust või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles