Euroopa Komisjon soovitab Eesti euroalasse vastu võtta

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Эстония перешла на евро 1 января 2011 года.
Эстония перешла на евро 1 января 2011 года. Foto: AP / Scanpix / Aldo Luud

Euroopa Komisjon hindas Eesti vastamist euroalaga liitumise kriteeriumitele ning soovitab oma aruande kohaselt Eesti aastast 2011 euroalasse vastu võtta. Lõplik otsus tehakse teatavaks juulis.

Komisjon kirjutab oma raportis, et Eesti paistab üldisest massist selgelt silma ning riigi valitsus ja rahvas on euro nimel kõvasti pingutanud.

Komisjoni kohaselt on nad hinnanud Eesti jätkusuutlikkust kasutades kvalitatiivseid meetodeid, mis lähevad kaugemale tavalistest kvantitatiivsetest reeglitest. Ei ole mingit kahtlust, et Eesti suudab euroalas hästi hakkama saada, lisab raport.

Raporti järgi liituks Eesti euroalaga palju paremas seisus kui teised varemliitunud, kuna riigi rahandus on paremas seisus ning välisvõlg ELi liikmesriikide seas üks väiksemaid.

Endine rahandusminister Ivari Padar märkis, et see on oodatud ja loogiline hinnang, sest põhineb objektiivsetel andmetel. «Alates 2008. aastast tehtud töö riigi rahanduspoliitika tugevuse nimel on toonud meid täna siia, kus me peamegi olema,» kommenteeris ta.

Samas ei tasu unustada, et lõplik otsus Eesti euroasjus langetakse 6. juulil. Eesti oleks 17. euroala riik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles