Eestimaalased unistavad noorelt pensionile saamisest

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pooled 40- kuni 60-aastastest eestimaalastest tahaksid pensionile jääda enne 63. eluaastat.
Pooled 40- kuni 60-aastastest eestimaalastest tahaksid pensionile jääda enne 63. eluaastat. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

SEB tänavusest pensioniküsitlusest selgus, et pooled 40- kuni 60-aastastest eestimaalastest tahaksid pensionile jääda enne ametliku pensioniea saabumist ehk enne 63. eluaastat ja finantseerida oma pensioniaega kolmanda samba säästudest.

«Pensioni kolmanda samba eelis on see, et sissemaksed sambasse on tulumaksuvabad ja alates 55. eluaastast on kolmanda samba väljamaksed kas soodsama tulumaksuga või tulumaksuvabad – seda siis sõltuvalt lepingust. Kui vaatame 50-aastaste kolmanda samba finantsvõimalusi täna, siis need jäävad alla inimeste soovidele. Keskmiselt on kolmandasse sambasse kogutud vara suurus 1500-2000 eurot. Seega, kui elada äärmiselt askeetlikult, näiteks saja euroga kuus, siis ei jätkuks sellest rahast ikkagi rohkemaks kui aastaks-kaheks,» ütles SEB Elu-ja Pensionikindlustuse juht Indrek Holst.

Inimesed hakkavad pensionile ja pensioniraha kogumisele mõtlema alles 45- kuni 50-aastaselt. SEB pensioniküsitluses leidis taas kinnitust hüpotees inimeste ootustest, et alla 40-aastastel on eesmärk teha tööd nii kaua kui võimalik ja pensionile jäämine ei tule kõne alla. Samas paar aastat vanemad vastajad soovivad võimalusel jääda pensionile varem, vähemalt 63-aastaselt.

Et saavutada 65-70 protsendi asendusmäär, on SEB analüüsi kohaselt praeguse põlvkonna kolmanda samba pensionivarade puudujääk pensionile jäämise hetkel ehk 2040. aastal ligi 18 miljardit eurot. Tööandjate panuse lisandumine pensionivara kogumisse ehk tööandja pensionisse võimaldab puudujääki vähendada ja seda võiks oma tööandjalt küsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles