Island asub laenuhädalisi välja aitama

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi peaminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson.
Islandi peaminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson. Foto: AFP / Scanpix

Islandi valitsus avalikustas nädalavahetusel 150 miljardi Islandi krooni (1,25 miljardi dollari) suuruse majapidamiste võla leevendamise programmi.

Plaan on järgmine: valitsus kasvatab finantsteenuste sektori maksukoormat ning rahastab laekumiste abil kodulaenude kustutamist mitme tuhande dollari võrra võlglase kohta.

Nagu kirjutab Wall Street Journal, üritab peaminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson aga täita oma valimislubadust – viimased üldvalimised möödusid majapidamiste võlakoorma tähe all – olukorras, kus valitsus on eelarvega suhteliselt suures puudujäägis.

Neljaks aastaks kavandatud programm peaks käivituma tuleval aastal, finantsteenuste pakkujatelt tahetakse kasseerida maksukergituste kaudu 37,5 miljardit Islandi krooni. Lisaks sellele tühistatakse 2008. aasta kriisis kannatanud pankadele kehtinud maksuvabastused.

Islandi valitsuse teatel võrdub majapidamiste laenukoorem 108 protsendiga riigi sisemajanduse kogutoodangust.

Reitinguagentuuride hinnangul võib valitsuse plaan ajada ärevile välisinvestorid, kes on Islandil korra juba kõvasti kõrvetada saanud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles