Mullu püstitati töövaidluste rekord

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitus
Ehitus Foto: Urmas Luik

Tööinspektsiooni andmetel langes mullu oluliselt tööõnnetuste arv, samas esitati mullu rekordiliselt palju töövaidlusavaldusi.

2009. aasta oli töövaidluste poolest rekordiline - töövaidluskomisjonidele esitati 6371 avaldust, mis on 55 protsenti rohkem kui 2008. aastal.

«Selle põhjuseks on eelkõige majanduse kehv olukord, mis mõjutab otseselt tööandjate majandustegevust,» põhjendas tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja Niina Siitam.

6172 esitatud töövaidlusavaldustest esitati töötajate poolt ning sagedasemad nõuded olid töötamise ajal maksmata palga ning maksmata lõpparve kohta.

Siitami sõnul on rahalised nõuded töövaidlustes teiste nõuetega võrreldes olnud alati arvukamad. «Töösuhetes on töötaja jaoks teatud tingimused olulisemad kui teised. Sinna kuuluvad kindlasti töötasu ja töö sisu,» põhjendas ta.

Tööõnnetuste osas oli aasta parem. Kui 2008. aasta lõpuks oli registreeritud 4973, siis 2009. aastal 2927 tööõnnetust ehk tervelt 28 protsenti vähem.

Oluliseks näitajaks on just langenud raskete tööõnnetuste arv, mida aasta varasemaga võrreldes juhtus mullu 37 protsendi võrra vähem.

«Tootmismahud ja –intensiivsus on langenud eelkõige ehituses ja töötleva tööstuse tegevusalades, kus varasemalt on juhtunud enim tööõnnetusi. Ka kõige rohkem inimesi on töö kaotanud just mainitud valdkondades ja nende asjaolude tulemuseks ongi tööõnnetuste arvu langust,» märkis inspektsiooni analüütik Krista Vaikmets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles