Vaata, millised on Eesti kõige väärtuslikumad ettevõtted

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank kontrollib ligi poolt Eesti pangandusest, mistõttu on ka ettevõtte väärtus mitu korda suurem teistest suurtest firmadest.
Swedbank kontrollib ligi poolt Eesti pangandusest, mistõttu on ka ettevõtte väärtus mitu korda suurem teistest suurtest firmadest. Foto: Peeter Langovits

Eesti kõige väärtuslikumate ettevõtete esikümnes on kaks kohalikku börsifirmat: Tallink ja Olympic EG.


Gild Corporate Finance’i investeerimisnõustajate koostatud edetabeli järgi on Swedbank, Eesti Energia ja SEB pank kõige väärtuslikumad ettevõtted.

Esikümnes pole suuri üllatusi. Nii Swed­bank kui ka Eesti Energia hoiavad juba mitu aastat kordamööda esikohta. Võrreldes mulluse edetabeliga on riikliku energiafirma väärtus aga märkimisväärselt kukkunud.
Eesti Energia väärtus aastavahetusel oli Gildi arvutuste järgi ligi 1,2 miljardit eurot. Tallink ja Eesti Telekom olid energiafirmast poole väiksema väärtusega. Swedbanki väärtus oli aga veelgi kõrgem – üle 1,7 miljardi euro.

Kui ligi poolt Eesti pangandusturust kontrolliva Swedbanki väärtus kasvas aastaga 74 protsenti, siis Eesti Energia väärtus langes Gildi arvutuste järgi 16 protsenti. Võiks arvata, et eelmine aasta oli energiafirmadele keeruline, kuid teistel nimekirjas olevatel firmadel väärtus kasvas.

«Eesti Energia ja Viru Keemia Grupi (VKG) majandustulemuste dünaamika on 2011. ja 2012. aasta võrdluses küllaltki erinev. Eesti Energia puhul on ärikasum ja maksueelne kasum langenud vastavalt 40 ja 42 protsenti. VKG võrreldavad näitajad on vastavalt kasvanud 17 ja 30 protsenti. Samuti vähendas Eesti Energia omakapitali väärtust netovõla kasvamine 190 miljoni euro võrra. Nende asjaolude kokkulangemine on põhjustanud väärtuste vastupidise liikumise,» kommenteeris Gild Corporate Finance’i partner Heikki Källu.

VKG väärtus on Gildi arvutuste järgi kasvanud aastaga 23 protsenti, olles edetabelis kaheksandal kohal. Tõusu on teinud ka teised energeetikafirmad: Elering (31%), Kiviõli Keemiatööstus (25%), Fortum Tartus (65%) ja Eesti Gaas (84%).

Edetabelisse on jõudnud ka uus tööstusharu, mis ei loo käega katsutavat, vaid hoopis virtuaalset reaalsust. Eesti edukaimaks mänguarendajaks peetud Creative Mobile’i väärtus on Gildi arvutuste järgi 55 miljonit eurot. Ettevõtte väärtus on peaaegu võrdne Nordea Eesti filiaali või kiirlaenupanga Bigbankiga.

Suhteliselt suurima väärtuse kasvu tegi aastaga Oleg Ossinovski firma Skinest Grupp, kasvades 2012. aastal võrreldes 2011. aastaga 98 protsenti.

«Skinest Grupi tütarettevõte Skinest Rail parandas oluliselt majandustulemusi. Skinest Raili müügitulu oli 2011. aastal 100,2 miljonit ja 2012. aastal 290 miljonit eurot, sealjuures kasvas ärikasum 20,2 miljonilt 36,7 miljonile,» kommenteeris Källu.
Kõige kiiremad kukkujad olid mullu Eesti Raudtee ja BLRT, kaotades vastavalt 62 ja 60 protsenti väärtusest.

Gild hindab Eesti ettevõtete omakapitali turuväärtust võrdleval analüüsil, mille käigus leitakse ettevõttele võrdlusgrupp noteeritud ettevõtete hulgast ja rakendatakse võrdlusgrupi keskmisi finantssuhtarvude kordajaid hinnatava ettevõtte vastavatele näitajatele. Seega mõjutavad konkreetse ettevõtte väärtust nii tema enda tulemused kui ka üldine finantsturgude (investorite) suhtumine antud sektorisse. Arvutuste aluseks on 2012. aasta majandusaruanded ja aktsiahinnad börsidel aastavahetusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles