Kulla hind on järsus languses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prognoosi kohaselt kukub kulla hind järgmisel aastal 1000 dollarini untsi kohta.
Prognoosi kohaselt kukub kulla hind järgmisel aastal 1000 dollarini untsi kohta. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Käes on 13 aastat kestnud buumi lõpp ning USA majandustõusu tõttu müüvad investorid enesekindlalt kulda ja ostavad aktsiaid, kirjutab The Guardian.

November tõi halbu uudiseid neile, kes uskusid kulla igavesse jõudu – kullahinna langus oli juunikuust saati kõige teravam. Sellekuine kuueprotsendine langus teeb 2013. aastast kulla jaoks kohutava aasta ning tähistab tõenäoliselt 13 aastat kestnud buumi lõppu. Kuld liigub oma esimese aastase languse suunas alates 2000. aastast pärast veerandi kaotamist oma väärtusest.

2011. aasta septembris oli olukord vägagi erinev, kui kullahind tõusis rekordtasemele, 1921 dollarit unts. Kümne aasta lõikes oli hinnatõus 550 protsenti.

Hollandi panga ABN Amro esindaja Georgette Boele sõnul on kullamull lõhkenud ning järjest rohkem varasemaid kulla toetajaid üritavad väärismetalli hinda palju madalamaks lükata. Seetõttu on Boele meelest oodata ka suuremahulist müüki.

Järjest jõukamaks muutvad Hiina tarbijad ostavad küll kulda, kuid Boele ennustab, et sellest hoolimata kukub kulla hind järgmisel aastal 1000 dollarini untsi kohta ning 2015. aastal 800 dollarini untsi kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles