Koda autode maksustamisest: põhimõttelisi uuendusi ei ole tehtud

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts.
Kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts. Foto: Liis Treimann

Eile uuele kooskõlastusringile saadetud autode maksumuudatuste eelnõudes kaubanduskoja peadirektori Mait Paltsi esialgsel hinnangul põhimõttelisi uuendusi ei ole ning sisuliselt on tegemist samade eelnõudega.

«Käibemaksuseaduse muudatused on sisuliselt uuesti esitatud vanad. Rahandusministeerium soovib endiselt piirata tööauto ostmisel või liisimisel tasutud käibemaksu mahaarvamist. Kirja on nüüd saanud ka mõned rakenduspoole sätted, mis on pigem küll vormilist laadi,» kommenteeris Palts.

Paltsi sõnul on mõnevõrra täiendatud ka seletuskirja ning on juurde toodud ka teiste riikide kogemusi.

Positiivne on Paltsi hinnangul, et tulumaksuseaduse muudatustest on varasemaga võrreldes mitmed muret tekitanud osad välja jäänud. Näiteks kui töötaja kasutab tööautot, siis jääb alles võimalus maksta erisoodustuse tulu- ja sotsiaalmaksu kilomeetrihinna põhiselt.

Vajadus leida eelarvesse lisatulu on Paltsi sõnul arusaadav, kuid kaubanduskojal on tõsised kahtlused, kas need muudatused soovitud mahus kaasa aitavad ega mõju negatiivselt kogu tänasele ausale ettevõtjaskonnale.

«Samuti on õhus küsimus, millised on alternatiivid põhimõtetele, mis on eelnõus sätestatud. Ka selles osas ei ole olukord täna paraku palju selgem,» lisas Palts.

Kaubanduskoda arutab esitatud eelnõusid ja kogub uuesti liikmete tagasiside ning esitab 9. detsembriks rahandusministeeriumile omapoolse arvamuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles