Murakas: piimatooted kallinevad edasi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tere piim.
Tere piim. Foto: Priit Simson

Eesti Piimaliidu juht Jaanus Murakas ütles, et piim ja piimatooted kallinevad tõenäoliselt ka edaspidi, sest maailmaturul piima napib.


Piima ja sellest tehtud toodete hinnad jätkavad Muraka sõnul lähinädalatel veelgi tõusu. Kindlasti kallineb juust, mille omahinnast moodustab piim 80 protsenti. Ta juhtis tähelepanu asjaolule, et lisaks toormele on ligi kolmandiku võrra kallinenud piima varumisel kasutatav kütus ja 1. aprillist ostab enamus tööstusi ka energiat vabalt turult senisest 30-25 protsenti kõrgema hinnaga.

Muraka sõnul on piima hind Eestis ja kogu Euroopas olnud selle aasta algusest kolmandiku võrra kõrgem eelmise aasta keskmisest ja viimasel kahel kuul on see veelgi tõusnud. «Ehkki varem arvati, et kevadel hind langeb, pole seda juhtunud ja nüüd hakkab see tootjaid pitsitav hinnatõus ka tarbijani jõudma,» selgitas ta toimuvat.

2008. aasta lõpus ja 2009. aastal oli piima hind kõikjal väga madal ja selle tootmine vähenes, eriti Ida-Euroopas. Nüüd oleme pendli teises servas, kus kaupa napib, ja see tõstab hinda.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles