Pealinna poed võivad pääseda hinnasiltide vahetamisest

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prisma langetas püsivalt hindu.
Prisma langetas püsivalt hindu. Foto: Liis Treimann

Riigikogu saatis täna teisele lugemisele eelnõu, mis lubaks Tallinna müügimaksu puhul kaupmeestel jätta kaupadel hinnasildid muutmata, kui suurema lõpphinna kohta on info olemas teadetetahvlitel.


Riigikogu rahanduskomisjoni algatatud tarbijakaitseseaduse muutmise seaduse eelnõu eesmärk on vähendada Tallinna müügimaksu negatiivseid mõjusid. Rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas sõnas, et eelnõu püüab leevendada ajutiselt müügimaksu tõttu müügihinna väljapanemise reegleid, et vältida lühikese aja jooksul kaks korda hinnasiltide vahetamist.

Eelnõu sätestab üleminekuperioodi hindade uuendamisele 1. juunist kuni 31. detsembrini ja võimaldab lisada müügimaks hinnale alles kassas, kui kaupleja teenindussaali sissepääsu või kassa juurde on välja pandud vastav informatsioon.

Eesti on seadnud eesmärgiks liituda euroalaga 1. jaanuaril 2011. Ettevõtjaid mõjutab eurole üleminek muuhulgas seoses vajadusega muuta raamatupidamis- ja kassasüsteeme ning kaupade hinnasilte. Osaliselt sarnased muudatused kaasnevad ettevõtjate jaoks ka Tallinna müügimaksu kehtima hakkamisel 1. juunist 2010. «Nii näiteks peavad ettevõtjad muutma kauba juurde välja pandud hinda või teenuste hinnakirjas väljendatud hinda,» seisab eelnõu seletuskirjas.

See toob eelnõu autorite hinnangul kaasa ettevõtjatele täiendavad ressurssikulud, mis omakorda toob kaasa ettevõtlusvabaduse piiramise. «Ressurssikulud on eriti märgatavad suuremate ettevõtjate puhul. Näiteks võib suuremate kaupluste puhul kauba nomenklatuuri arv ulatuda kuni 100 000.»

Seletuskirja kohaselt tuleb ülaltoodu valguses kaaluda tarbijate ning ettevõtjate huvisid. Seejuures tuleb arvesse võtta võimalust, et tarbijaid on võimalik teavitada lõpphinna erinevusest hinnasiltidel ning hinnakirjadel toodud hindadest ka näiteks selgete ja kergesti mõistetavate informatsioonitahvlite lisamisega kaupluse teenindussaali sissepääsu või kassa juurde.

Vastav erinevus võimaldati ettevõtjatele ka riigi 2009. aasta teise lisaeelarve seadusega seonduvate teiste seaduste muutmise seaduse rakendamise seadusega.

Kuna müügimaks jõustub juunist, siis avaldas Rõivas lootust, et eelnõu menetletakse riigikogus kiiresti.

Muudatusettepanekuid eelnõule oodatakse homseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles