Aulepa tuulepark täieneb kolme tuuliku võrra

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aulepas on praegu püsti 13 tuulegeneraatorit.
Aulepas on praegu püsti 13 tuulegeneraatorit. Foto: Andrus Karnau

Eesti Energia Aulepa tuuleparki püstitatakse järgmiseks suveks kolm uut tuulikut, millega kasvab pargi elektritootmise võimsus 9 MW ning  aastane elektritoodang suureneb 23 GWh võrra.

Tuulepargi teise järgu ehitustööd algavad juunis ning aasta hiljem on kolm uut tuulikut püsti ja valmis elektrit tootma.

Lisanduvad on samasugused 3 MW võimsusega WindWindi tuulikud, mis eelmisel suvel valminud Aulepa tuulepargis juba elektrit toodavad.

«Noarootsi vallaga on meil olnud konstruktiivne koostöö juba Aulepa tuulepargi rajamise ajast. Samuti on hea meel, et ka teise järgu ettevalmistamisel on kohalikud inimesed üles näidanud vastutustundlikkust ning teadlikkust taastuvenergeetika arendamise vajalikkusest Eestis,» sõnas Aulepa tuulepargi juht Sven Aasa.

«Tänu kolme uue tuuliku poolt toodetud elektrile hoitakse Eestis aastas täiendavalt ära ca 26 000 tonni süsihappegaasi õhku paiskamine.»

2009. aasta suvel töösse rakendunud Aulepa tuuleelektrijaamas on 13 tuulikut kokku võimsusega 39 MW. Teise järgu valmimise järel saab 16 tuuliku koguvõimsus olema 48 MW ning aastane elektritoodang kuni 123 GWh .

Laiendatud tuuleelektrijaama toodanguga saab katta ligi 43 000 keskmise tarbimisega Eesti pere aastase elektrivajaduse.

Aulepa tuulepargi käivitamise järel Eelmise aasta suvel kurtsid Suur-Nõmmküla elanikud aeg-ajalt kostva müra üle. Tuulikute tehnilise kontrolli käigus selgus, et elanikke häirivad helid tekivad viiel tuulikul kolmeteistkümnest ning põhjuseks on mehaanilised pidurid, mis tekitavad häält tuuliku gondli keeramisel tuule suunas. Energiaettevõte vahetas vigased tuulikudetailid välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles