Eesti Pank: palgakasvu kiirendas konkurents välismaiste tööandjatega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar.
Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar. Foto: Peeter Langovits

Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar ütles kolmanda kvartali keskmist palka kommenteerides, et tegevusalade kaupa oli palgakasv laiapõhjaline, kuid esile saab tõsta ehituse ning veonduse ja laonduse tegevusala, kus konkurents välismaiste tööandjatega on iseäranis tugev.

Välismaistele omanikele kuuluvates ettevõtetes kasvas palk 10,2 protsenti, Eesti eraettevõtetes 7,3 protsenti. Reaalpalk oli hooajalisi tegureid arvestades ligilähedane kriisieelse aja tipule 2008. aasta esimeses kvartalis.

Kuigi palkade kasvu kiirenemisse panustasid sel aastal nii alampalga tõus kui ka avaliku sektori palgakokkulepped, hoiab kvartaliarvestuses palgakasvu kiirena Soosaare hinnangul vaba tööjõu, eriti kvalifitseeritud töökäte nappus.

«Kriisieelse ajaga võrreldes on töötuse määr praegu kõrgem, kuid see on suuresti tingitud inimeste aktiivsemast osalemisest tööturul. Kui praegu oleks tööjõus osalemine kriisieelsel tasemel, jääks töötuse määr 8 protsendi asemel 4,6 protsendi juurde,» kirjeldas Soosaar.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles