NATO ekspert: küberrünnakud on muutunud igapäevaseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anonymouse mask.
Anonymouse mask. Foto: SIPA/ Scanpix

Täna algas Tartus, Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste matkekeskuses NATO küberkaitseõppus Cyber Coalition, mille eesmärgiks on testida alliansi ja partnerriikide võimet seista vastu erinevatele küberrünnakutele.

«Küberrünnakud on muutunud igapäevasteks, samas kui rünnakute olemus muutub järjest keerulisemaks,» ütles Jamie Shea, kes aastaid juhtis NATO kommunikatsiooni ning nõustab praegu asepeaskretäri. «NATO peab suutma küberrünnakute kui kasvava ohuga sammu pidada, Cyber Coalition võimaldab meil testida oma süsteeme ja protseduure, et veenduda arvutivõrkude turvalisuses nii täna kui ka lähemas tulevikus,» lisas Shea.

Lisaks NATO staapidele ja ametkondadele üle Euroopa osalevad õppusel 27 liikmesriigi ja partnerriikide Soome, Rootsi, Austria ja Šveitsi esindajad. Kokku võtab õppusest osa ligi 400 infotehnoloogia eksperti, õigusala spetsialisti ning valitsusametnikku.
Õppuse eesmärgiks on testida Alliansi tehnilist valmisolekut kui ka võimet koordineerida koostööd NATO liikmes- ja partnerriikide vahel. Vaatlejatena osalevad õppusel Euroopa Liidu ja Uus-Meremaa esindajad.

Eesti korraldab õppuse vastuvõtva riigi toetuse pannes välja õppuse keskkonna, milles õppuse instidente menetletakse, tagades õppuse keskjuhtimise ning taristu ja logistika korraldamise. Lisaks kaitseväele on kaasatud kaitseministeeriumi, Riigi Infosüsteemi Ameti ning Eestis asuva NATO küberkaitse koostöökeskuse spetsialistid.

Cyber Coalition on suurima osalejate arvuga NATO küberkaitseõppus, kus üle 100 osaleja võtab õppusest osa Tartus ning ligi 300 osalejat üle Euroopa, 32 riigis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles