Gazprom kummutas Ukraina väited gaasilepingu ülevaatamisest

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi peahoone Moskvas
Gazpromi peahoone Moskvas Foto: AP / Scanpix

Vene gaasihiid Gazprom teatas eile pressiesindaja Sergei Kuprijanovi vahendusel, et ei kavatse vaadata üle lepinguid Ukrainaga.

Kuprijanov lisas, et selle kohta, kes lubas Ukraina peaministrile Mõkola Azarovile uusi lepingutingimusi, tuleks pärida aru Azarovi enda käest. «Meie seda ei kommenteeri,» vahendab Lenta.ru Kuprijanovi sõnu.

24. novembril teatas Azarov, et Venemaa on nõustunud vaatama üle gaasilepingu Ukrainaga. Lubadus leping üle vaadata on «põhimõtteliselt juba olemas», teatas Azarov ning lisas, et riikide valitsused «loodavad selle läbirääkimiste käigus realiseerida».

Juba mitu aastat on Ukraina edutult taotlenud Naftogazi ja Gazpromi vaheliste lepingute ülevaatamist, kuna peab Kiievilt küsitud hinda liiga kõrgeks. Vene pool on aga pakkunud gaasihinna langetamist tingimusel, et Ukraina astub tolliliitu, kuhu lisaks Venemaale on praeguse seisuga astunud vaid Valgevene ja Kasahstan. Kiiev on tõrkunud tolliliitu astumast ning on kaalunud võimalust integreeruda hoopis Euroopa Liiduga.

21. novembril teatas Ukraina valitsus aga, et peatab ettevalmistused assotsiatsioonileppe sõlmimiseks Euroopa Liiduga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles