Uuring: üksikud naised võtavad järjest enam laenu

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üksikud naised võtavad järjest enam laenu.
Üksikud naised võtavad järjest enam laenu. Foto: Mihkel Maripuu

SEB võrdles enam kui 3000 laenu andmete põhjal 2009. ja 2013. aastal kodulaenu saanute profiili ning jõudis selle põhjal järeldusele, et eriti üksi laenu võtnud naiste osakaal on majanduslanguse järel oluliselt kasvanud.

Kui 2009. aastal oli laenu võtnud peresid veidi rohkem kui üksikisik, siis 2013. aastal on 56 protsenti kodulaenudest antud ühele laenusaajale ja vaid 44 protsendil laenudest on kaastaotleja, selgub uuringust.

Sealjuures ei ole koguni 63 protsendil laenu saanud naistest kaastaotlejat. Ka on kasvanud naiste võetud laenude keskmine tähtaeg – 17,5 aastalt 2009. aastal 19,5 aastani käesoleval aastal.

Meeste seas on üksi laenu võtnute protsent küll kasvanud 52 protsendini, kuid see on siiski oluliselt väiksem kui naiste puhul ning keskmine laenutähtaeg on jäänud samaks ehk 19,5 aasta). 

«Taastunud majanduskeskkond on julgustanud eriti üksi elavaid noori naisi ja peresid, kus naine on ainus või peamine sissetuleku saaja, elamistingimusi parandama. Näiteks on 47 protsenti käesoleval aastal kodulaenu saanud 20-35 aastastest naistest võtnud laenu üksi, neli aastat tagasi oli nende osakaal 40 protsenti,» kommenteeris SEB eraisikute suuna arendusjuht Triin Messimas.

«Tänu reaalpalkade kasvule ja oluliselt vähenenud töötusele on nüüd laenuvõimelisi isikuid ja leibkondi rohkem. Samas julgustavad paranenud tulevikuväljavaated ja võimalused maandada laenuriske kindlustustega pikaajalisi finantskohustusi võtma ka üksinda,» lisas ta. 

2013. aasta esimese üheksa kuuga Eestis antud uute kodulaenude maht ületab Eesti Panga andmetel 2009. aasta sama perioodi uute eluasemelaenude mahtu 61 protsendi ehk 253 miljoni euro võrra.

SEB panga hinnangul tuleneb suur osa praegusest laenunõudlusest majanduslanguse ajal edasi lükatud elamistingimuste parandamise plaanide teokstegemisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles