Kas Vilniuse tippkohtumise «päästavad» Gruusia ja Moldova?

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohvitserid lippudega Gruusia uue presidendi Giorgi Margelašvili ametisse pühitsemise tseremoonial Thbilisis.
Ohvitserid lippudega Gruusia uue presidendi Giorgi Margelašvili ametisse pühitsemise tseremoonial Thbilisis. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Olukorras, kus diil Ukrainaga käest näib libisevat, otsib Euroopa Liit kiirkorras edulugu eelseisva tippkohtumise jaoks Vilniuses.

Lootus on pandud assotsiatsioonilepingute «parafeerimisele» Gruusia ja Moldovaga – samm, mis eelneb allakirjutamisele.

Nagu kirjutab Wall Street Journal, on Euroopa liidrid asunud nimetatud samme võimendama, mainides lõpliku leppe allkirjastamist Gruusiaga vähem kui aasta jooksul.  

Gruusia välisministri Maia Panjikidze sõnutsi on ELi liidrid talle kinnitanud, et peavad allkirjade osas silmas 2014. aasta septembrit, mil on kavas ka leppe allkirjastamine Moldovaga.

Hetk on otsustav, sest kuu aega hiljem lõpeb praeguse Euroopa Komisjoni ametiaeg. Kui allkirjade asi peaks venima sellest tärminist kaugemale, lisandub teatav annus ebakindlust.  

Panjikidze sõnutsi on ta täis optimismi, et allkirjadega läheb kõik plaanipäraselt. «Ega 100-protsendilist garantiid ei saa ju anda millegi suhtes,» ütles ta. «Ma loodan, et nende kümne kuu jooksul [kuni tuleva aasta septembrini] midagi ei juhtu.»

Kuid ta lisas: «Munad meil nüüd on, sügisel ootame tibusid.»

Ülaltoodu taustal muretsevad mõned Euroopa liidrid siiski Gruusia edasise suuna, eriti endise presidendi Mihheil Saakašvili saatuse pärast – kartes, et meest tabab poliitiline tagakius.

Panjikidze väidab jõuliselt vastupidist: «Ma kinnitan teile 100 protsenti, 1000 protsenti, et poliitilisi süüdistusi Gruusias ei tule.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles