Piima kokkuostuhind oli oktoobris rekordtasemel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim.
Piim. Foto: SCANPIX

Statistikaameti värskelt avaldtud andmete kohaselt tootis piimatööstus oktoobri jooksul 19 300 tonni piimatooteid, mida oli 3,2 protsenti enam kui septembris, kirjutas põllumajandusministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna turu arendamise büroo peaspetsialist Joosep Lukk.

2013. aasta jooksul on järjepidevalt suurenenud ka nii üldine piimatoodang kui keskmine piimatoodang lehma kohta. Olulise tõuke selleks on andnud piima kõrge kokkuostuhind, mis oktoobris oli rekordtasemel 352,78 eurot/tonn. Kümne kuu arvestuses on praegune keskmine kokkuostuhind olnud sellel aastal 11 protsenti kõrgem kui 2012. aastal.

Suurima osa piimatoodetest moodustas 7800 tonniga joogipiim, mille toodang suurenes 5,4 protsendi võrra, ning mille toodangumaht oli oktoobris jooksva aasta arvestuses suurim.

Teistest piimatoodetest kasvas hapendatud piimatoodete (+6,9%) ja juustu (+2,8%) toodang, vastavalt 3100 tonni ja 3700 tonni. Koore toodang langes 2600 tonnini ehk 7,1 protsenti.

Piimatööstuse toodang on kasvanud tänu suurema hulga piima tarnimisele kohalikule tööstusele. 2013. aasta 9 kuu jooksul suurenes see 5,6 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Arvestades seniseid tootmismahte, on oodata, et 2013. aasta lõpuks ületab piimatööstuse toodang 224 000 tonni piiri.

Varasemate aastate põhjal võib eeldada, et piima kokkuostuhind võib mõningasel määral aasta lõpuks veelgi tõusta, kuna Hiina ja Venemaa nõudlus piimatoodete järgi on rahvusvahelisel turul püsivalt suur.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles