Riigi Kinnisvara projekteerimishangetest: hind ei ole ainus argument

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statistikaameti uue nurgakivi kapsli sulges RKASi juhatuse liige Elari Udam.
Statistikaameti uue nurgakivi kapsli sulges RKASi juhatuse liige Elari Udam. Foto: Kristo Mäe

Eile Postimehes avaldatud artiklis ütles arhitekt Kalle Rõõmus, et Riigi Kinnisvarale on projekteerimishangetel tähtis vaid hind ja nad eiravad kogemusi. Riigi Kinnisvara juhatuse liige Elari Udam ütles väidet kommenteerides, et Rõõmus valetas.

«Peame kahetsusega tõdema, et kommentaari autor on avaldanud valeinformatsiooni ja sellega avalikkust eksitanud,» ütles Udam.

Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) projekteerimistööde tellimine tugineb Udami sõnul kolmel sambal – kvaliteet, aus konkurents ja rahaliste vahendite säästlik kasutamine.

«RKAS sätestab iga projekteerimistöö tellimisel nõuded pakkuja kogemusele ja pädevusele. Enne pakutud hindade võrdlemiseni jõudmist tuleb vastavalt riigihangete seadusele läbida mitu etappi alates pakkujate kvalifikatsiooni kontrollist kuni pakkumuste vastavuse hindamiseni,» kirjeldas Udam.

Tulenevalt projekteeritava hoone eripärast seatakse töövõtjale Udami sõnul väga selged referentsobjektide nõuded, püstitatakse töö teostajatele rida nõudeid haridusele, töökogemusele ja kutsekvalifikatsioonile. Lisaks nõuavad nad projekteerijalt projekteerimistööde tegevusvaldkonnas vastava kvaliteedijuhtimissüsteemi olemasolu, mis vastaks vähemalt ISO 9001 standardi tingimustele või nimetatud standardiga võrdväärse kvaliteedisüsteemi olemasolu.

«Hinnas jäävad konkureerima üksnes need, kes vastavad seatud nõuetele ja on seega võimelised tagama soovitud kvaliteeti. Kuna me lähtume oma igapäevases tegevuses nii riigi kui ka ettevõtte rahaliste vahendite säästlikust kasutamisest, siis ei ole projekteerimistööde tellimine selles suhtes mingi erand,» selgitas Udam.

Samuti toetab RKAS Udami sõnul ausat konkurentsi projekteerimissektoris, sh nõuavad nad töövõtjatelt legaalse arvutitarkvara kasutamist. «Piraattarkvara kasutamine on taunimisväärne ja kui Eesti Arhitektide Liitu kuuluval Kalle Rõõmusel on informatsiooni selle kohta, et mõned tema ametivennad kasutavad oma töös piraattarkvara, siis on see tõsine süüdistus ja hr Rõõmusel tuleks selles küsimuses pöörduda politsei poole,» rääkis Udam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles