Sotsid «šantažeerivad» Merkelit kommunistidega

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: AFP / Scanpix

Angela Merkel põrmustas Saksa parlamendivalimistel kõik vastased. Möödunud on kaks kuud, kuid valitsuse moodustamine pole tal tänaseni õnnestunud. Miks?

Kuna kantsleri Kristlik-Demokraatlikul Liidul (CDU) jäi häälteenamus saavutamata, peetakse opositsiooniliste sotsdemokraatidega (SPD) koalitsioonikõnelusi, mis on aga rumalal kombel takerdunud, kirjutab Bloomberg Businessweek.

Poolte vahel haigutab niivõrd sügav lõhe, et mõnede liidrite hinnangul võib asi minna uute valimisteni. «Me soovime, et neid läbirääkimisi saadaks edu, aga me ei karda, kui valijad peavad uuesti otsustama,» ütles eile CDU peasekretär Hermann Gröhe.

Paradoksaalsel kombel on kujunenud nii, et kuna sotsidel läks valimistel viletsalt – 25,7 protsenti CDU 42,5 vastu – siis pole neil kompromissidest suurt midagi võita. Nagu selgitab Brüsseli Euroopa uuringute keskuse vanemanalüütik Roland Freudenstein, üritab SPD parasjagu uuesti vundamenti rajada ning järeleandmised CDU nõudmistele «pole lihtliikmete ridades populaarsed». SPD on lubanud kõik koalitsioonileppe projektid liikmete seas hääletusele panna.

Samal ajal on SPD sirutanud käed kaugemale vasakule, öeldes esmakordselt, et kaalub edaspidi koalitsiooni Vasakparteiga, mis on Ida-Saksamaa kommunistliku partei järeltulija.

Kahe või kolme aasta pärast, «kui Angela Merkeli valitsus on kaotanud oma sära», võib SPD Freudensteini hinnangul klopsida kokku parlamendienamuse vasakäärmuslaste ja rohelistega – ning seda nad praegu kasutavadki «šantažeerimaks» CDUd ja väänamaks neilt välja järeleandmisi.

See võibki selgitada, miks enamik kompromisse kõnelustel on tulnud CDU poolt. Nagu kirjutas Saksa ajaleht Bild, on SPD saanud oma tahtmise kümnel puhul praeguseks kokkulepitud 12 punktist.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles