Detsembrist muutuvad Venemaalt aktsiisivabalt kaupade toomise reeglid

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa piiripunkt Narva jõe sillal.
Venemaa piiripunkt Narva jõe sillal. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Alates 1. detsembrist saab ühes kuus aktsiisivabalt Euroopa Liidu välistest riikidest alkoholi ja kütust Eestisse tuua ühe korra ning tubakatooteid kaks korda.

Ülejäänud samas kuus Eestisse saabumistel tuleb reisijal temaga kaasas olev aktsiisikaup tollis deklareerida ning maksud tasuda.

Maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu sõnul on seadusemuudatuse eesmärk muuta seni kehtinud aktsiisivabastuste regulatsioon selgemaks ja arusaadavamaks. Koidu sõnul aitab seadusemuudatus lühendada piirijärjekordi ja seeläbi ka edendada turismi.

Juhuslikku piiriületajat, kelle piiriületuse peamine eesmärk ei ole aktsiisikaupa tuua, seadusemuudatus ei puuduta. Tolliametnikul on õigus teatud tingimustel kohaldada aktsiisivabastust ka pärast esimest korda kuus toodud kütusele ja alkoholile ning pärast kolmandat korda kuus toodud tubakatoodetele, kui isik tõendab, et nende toomine on juhuslikku laadi.

«Juhul, kui aktsiisikaupasid tuuakse Eestisse aga ärilisel eesmärgil, siis ei pea tolliametnikud aktsiisivabastust üldse kohaldama. Siin võib tuua näiteks sellise juhtumi, kus isik toob kuu viimasel päeval paagitäie kütust ning siseneb Eestisse uuesti kohe järgmisel päeval Venemaal tangitud kütusega – siis on alust arvata, et kütust tuuakse ärilisel eesmärgil, sest paagitäis kütust ei kulu mõne tunniga,» hoiatas Koidu.

Piiriäärsetel elanikel on oluline tähele panna, et aktsiisivabastuse kohaldamist ei saa edasi lükata järgmistele sisenemise kordadele ning asjaolu, et reisijal ei olnud esimesel ja teisel sisenemisel aktsiisikaupa kaasas, ei tekita talle õigust aktsiisivabastusele hiljem.

«Sagedastel piiriületajatel on võimalik topeltmaksustamise vältimiseks Eestist väljumisel paagis olev kütus deklareerida. Eestis kord juba maksustatud ning väljumisel deklareeritud aktsiisikaupadelt teist korda aktsiisi ei nõuta,» täpsustas Koidu.

MTA toob detsembri esimestel päevadel Narva piiripunktidesse rohkem ametnikke, kes tutvustavad piiriületajatele uusi reegleid ning aitavad tagada seda, et piiriületused oleksid sujuvad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles