Intrigandi tööl pidamine võib halvata elu terves ettevõttes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leidub inimesi, keda keegi pole kunagi naeratamas näinud.
Leidub inimesi, keda keegi pole kunagi naeratamas näinud. Foto: SCANPIX

Enamik meist on seda tüüpi inimest töö juures kohanud. Ta ei klapi kellegagi. Ei suuda kellegagi koostööd teha. Ta aina haliseb ning tema tujud on ettearvamatud. Juba ainuüksi temaga rääkimine rikub tuju. Tahaks temast võimalikult kaugel püsida.

Pole mingi saladus, et sellised inimesed töökohal ei riku mitte ainult tuju, vaid võivad tuksi keerata terve ettevõtte sisekliima ning firmale tuua lausa rahalist kahju, kirjutab Inc.com.

Minnesota ülikooli juhtimisprofessor Michelle K. Duffy ütleb, et taolised inimesed mõjutavad iga ettevõtet erinevalt, kuid üldiselt on neil võime hävitada inimestevahelisi sotsiaalseid suhteid. Kusjuures hävitustöö ei puuduta ainult neid inimesi, kellega nad otseselt lävivad, vaid laiemat inimesteringi.

Need on viisid, kuidas nn mädaõun ettevõttele kahju teeb: 

Mürgisus on nakkav. Juhtimisprofessor Sigal Barsade on veetnud kaks aastakümmet uurides tööd ja emotsioone ning ütleb, et klišee „tilk tõrva rikub meepoti“ kehtib taolise inimese puhul täielikult. Negatiivsus levib ettevõttes kui nakkus ning üks negatiivne inimene mõjutab paljusid enda ümber, kes hakkavad samamoodi käituma. Sealt edasi tuleb juba moraali langus, ühtekuuluvustunde ja riskijulguse vähenemine.

Meeskonna töövõime langeb. Nii mõnigi uuring on tõestanud, et kui meeskonnas on üks mürgine inimene, siis mõjutab ta mitte ainult meeskonna suhtumisi, vaid ka töötulemusi. Üks uuring näitab lausa, et kogu meeskonna töö tulemuslikkus võib ühe intrigandi tõttu väheneda 30-40 protsenti.

Rikub juhi maine. Kui sa hoiad oma ettevõttes inimest, kes on olemuselt intrigant ja vastaline, siis lõppkokkuvõttes võib selline inimene rikkuda ka juhi maine. Juhi ülesanne on hoolitseda selle eest, et miski ei segaks töötajatel teha parimat töötulemust, kui sa aga sellist inimest oma kollektiivis hoiad, õõnestab see sinu autoriteeti teiste töötajate silmis ning nende lojaalsus väheneb.

Reaalne rahaline kaotus. Intrigandi tööl hoidmine ei kahjusta firmat ainult emotsionaalselt, vaid toob ettevõttele ka reaalseid rahalisi kahjusid. Duffy sõnul pole rahaline kahju nii üheselt nähtav, eriti kui intrigant ise on hea töötaja. Samas võivad rahalised kahjud tekkida sellest, et teised töötajad üritavad teda vältida ja kaotavad nii tööaega, kulutavad tööaega intrigandi tagarääkimise või tema käitumise pärast muretsedes või kannatavad muul viisil negatiivsust külvava inimese tõttu. Ehk et intrigant ise töötab küll hästi, kuid ta segab oma olemusega suurt hulka inimesi, kes seetõttu ei saa anda endast maksimaalset tööpanust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles