Hanschmidt: Eestil oleks aeg võtta laenu

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Hanschmidt (paremal) arvab, et Eesti riigil oleks aeg reaalseid samme astuda.
Ain Hanschmidt (paremal) arvab, et Eesti riigil oleks aeg reaalseid samme astuda. Foto: Andres Haabu / Postimees

Kui siiani on riik ja valitsus üritanud näidata, et Eesti riik on edukas ja inimeste elu hea, siis nüüd oleks aeg ka reaalseid samme astuda, arvas Tallinki suuromaniku Infortari juhatuse esimees ja endine pankur Ain Hanschmidt Äripäevas.

Paar päeva tagasi kogunesid erinevad liidud, et arutada võimalusi kolmanda pensionisamba elavdamiseks. Ühe võimalusena arutati tööpensioni võimalikkust. Kuid ettevõtja Ain Hanschmidti hinnangul ei peaks riigieelarve auke ja pensione vaid tööandjate kraesse kirjutama – selle asemel tuleks riigil ajaga kaasas käia ja laenu võtta.

Kuidas Teie suhtute tööandjapensioni?

Praegu on suurim probleem pigem see, et meie fondid on Euroopas madalaima tootlikkusega. Esmalt tuleks välja selgitada põhjus. Soomes ja Poolas on pensionifondidel kohustus investeerida vaid oma riiki, meil minu teada nii ei ole. Meil on vabadus investeerida kogu maailma ja siis ongi raha haihtunud Balkani maadesse.

Kas Eesti turg selle jaoks liiga väike ei ole?

Eesti turg on väike. Aga probleem on pigem selles, et Eesti riigil pole oma võlakirju. Kas riigieelarveprobleeme soovitakse praegu lahendada vaid ettevõtjate kulul, teha makse juurde, leida varjatud maksustamisvõimalusi? Kui kriis hakkas, siis tõsteti käibemaks 18 protsendi pealt 20 protsendi peale, keegi ei räägi enam selle tagasi langetamisest.

Kui tahta moodsat majandust või ehitada heaoluühiskonda, «jõuda esimese viie hulka Euroopas», siis tegelikult Eesti riigil oleks aeg võtta laenu. Meie laenukoormus on väike ja eelarveprobleemid tuleb lahendada kohe.

Loe edasi Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles