Eestis algavad Balticconnectori gaasijuhtme merepõhjauuringud

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemeri.
Läänemeri. Foto: Alo Lõhmus

Gasum kavandab koos Eesti jaotusvõrguettevõttega EG Võrguteenus Balticconnectori gaasijuhet, mille keskkonnamõju hindamise ja planeerimise jaoks tehtavad täpsustavad merepõhjauuringud algavad Eesti territoriaalvetes sel neljapäeval ja jätkuvad järgmisel nädalal Soome territoriaalvetes.

Kahe riigi territooriumi hõlmav Balticconnectori projekt eeldab keskkonnamõju hindamist (KMH) nii Soomes kui ka Eestis. Praegu tehtavad merepõhjauuringud täiendavad KMH jaoks vajaminevaid andmeid, teatas Gasum.

Neid kasutatakse lisaks ka torujuhtme trassi optimeerimiseks ja ohutu trassi tagamiseks torude paigaldamisel.

Rootsi laeval Icebeam tehakse kavandatava torujuhtme magnetomeetriline mõõtmine, et leida trassi ääres olevad võimalikud metallesemed, näiteks miinid. Vajadusel uuritakse leide täpsemalt veealuse robotiga.

Mõõtmistulemused saadetakse nii Soome kui Eesti ametivõimudele.

Balticconnectori KMH kava on lõpetatud ja alustatud on KMH aruande tegemist. KMH ametlikuks alustamiseks on vaja Eesti ametivõimude otsust KHM protsessi alustamiseks. Soome ja Eesti on kokku leppinud, et KMH menetlemist alustatakse mõlemas riigis ühel ajal.

Balticconnector on üle 110 miljoni euro suurune projekt, kus Soome lahte läbiv gaasijuhe ühendab Soome ja Baltimaade maagaasivõrgustikud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles