Arvamus: müüjate palku tuleks kahekordistada

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurema palga korral oleksid poed meeldivama teenindusega. Pildil Tartu Kuu poe müüja Valentina Revnitskaja.
Suurema palga korral oleksid poed meeldivama teenindusega. Pildil Tartu Kuu poe müüja Valentina Revnitskaja. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

TTÜ doktorant Ralf-Martin Soe arutleb tänases Äripäevas selle üle, et Eestis võiksid palgad kaubanduses olla kahekordsed, mille tagajärjel oleksid väiksemad poed märkimisväärselt suurema kassakäibega, aga meeldivama teenindusega.

«Kaubanduskeskused otsivad paaniliselt uusi töötajaid, tööportaalid on uute Rimide, Comarketite ja Selverite kuulutusi täis. Töökuulutusi jälgides ületab kaubandussektori tööjõupuudus kordades IT-sektorit. Üks kaubanduskett meelitas hiljuti töötajaid 500 euro suuruse stardirahaga. Samal ajal ilmuvad hirmutavate pealkirjadega ajakirjandustekstid («XX kaubandusketi renditöötajad süüdistavad poodi orjapidamises»),» kirjutab Soe.

Tema sõnade kohaselt peaks majandusteooria järgi turg olukorda reguleerima. «Kui tööjõunõudlus läheb liiga suureks, siis tuleb palka tõsta. Millegipärast ei toimi see aga kaubandussektoris, kus palgad on ebaproportsionaalselt madalad ning seetõttu puuduvad ka igasugused hea teeninduse standardid,» arutleb ta.

Soe toob näiteks Hollandi väikelinna Maastrichti, kus makstakse kassapidaja töö eest kolm korda suuremat netopalka, kuigi Tallinna ja Maastrichti poearve ei erine sugugi mitte kolm korda või isegi mitte kaks korda, kui üldse, sest näiteks riided ja tarbekaubad on seal odavamad.

«Selle mõtteharjutuse jaoks pole oluline, et Holland on Eestist rikkam. See ei muuda fakti, et Hollandi (nagu ka meie põhjanaabrite) kaubandus on kordades efektiivsem ning Eesti kaubandus liigub ebaefektiivsuse suunas. Poode peab lihtsalt vähem olema: kaubanduskeskuste buum ei vii hindu alla, vaid muudab sektori ebaefektiivseks,» lõpetab ta.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles