Brüssel: Hispaania sammud Gibraltari piiril korrektsed

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine pühib 25. septembril tänavasillutist Hispaania ja Gibraltari piiril Euroopa Komisjoni inspektorite kontrollkäigu puhuks.
Naine pühib 25. septembril tänavasillutist Hispaania ja Gibraltari piiril Euroopa Komisjoni inspektorite kontrollkäigu puhuks. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjon teatas eile, et Hispaania ei rikkunud Gibraltari piiril rangeid kontrolle kehtestades Euroopa seadusi – diplomaatiline löök Suurbritanniale ja nende tibatillukesele meretagusele alale.

Madrid väljendas otsemaid «rahulolu» Brüsseli järelduste üle ning väitis, et komisjon on võtnud omaks Hispaania vaatenurga.

 

Briti välisministeerium kinnitab aga, et komisjon on «teinud Hispaaniale märkuse» ning rõhutab oma jätkuvat veendumust, et Hispaania on käitunud õigusvastaselt, kirjutab Financial Times.

 

Suurbritannia ja Hispaania pikemat aega tuha all hõõgunud tüli Gibraltari pärast lahvatas sel suvel heleda leegiga põlema,  kui Gibraltari võimud hakkasid rajama kunstlikku riffi rannikuvette, mida Hispaania enda omaks peab.

 

Seepeale kehtestas Hispaania Briti alale karmid piirikontrollid, viidates murele salakaubanduse pärast.

 

Kontrollide tõttu tekkisid Gibraltari ja Hispaania piirile tundidepikkused järjekorrad, mis ärritasid mõlema poole elanikke.

 

Kuna olukord läks diplomaatiliselt üha teravamaks, läkitas Euroopa Komisjon septembris vaatlejad tõde välja selgitama.

 

Oma eilses raportis kummutab komisjon Briti ja Gibraltari süüdistused, nagu rikkunuks Hispaania ELi seadusi.

 

Samas kutsub komisjon osapooli üles astuma samme liiklusvoo kiirendamiseks piiril ning lubab poole aasta pärast üle kontrollida, kuidas lood on – viidates võimalusele jälle kohale sõita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles