Ligi: suur oht on maandatud

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Toomas Huik

Euroala rahandusministrid arutasid Brüsselis majanduse üldseisu ja programmiriikide olukorda ning Euroopa Komisjoni hinnangul näitab Euroopa majandus elavnemise märke ja ka euroala on taastumas.                   

«Euroala taastub, kuigi aeglaselt. Ühine pingutus on aidanud eelarvepuudujääke vähendada ja majandus on kosumas,» ütles rahandusminister Jürgen Ligi. «Selle aastaga lõppeb Hispaania pangandusprogramm, abiriikide hulgast väljub ka Iirimaa, kes on head kodutööd tehes majanduse taas õigele rajale toonud. Reformidega on paljudel vaja veel pingutada, kuid suur oht on esialgu maandatud.»

Ministrid rääkisid eile põgusalt ka Kreeka ja Küprose programmide hetkeseisust ja Sloveenia olukorrast.                                                                                                                                                               

Pangandusliidu arutelul koordineeriti samme, mille abil Euroopa Keskpanga ühtse järelevalve käivitumisele eelneva pankade varade hindamise ja stresstestide läbiviimise järel katta võimalikke pankade kapitalivajadusi. Esmajärjekorras peavad puudujäägi korral panustama pangad ise ning erasektor. Kui sellest ei piisa, siis tuleb appi liikmesriik ning alles viimaks EL.

Tänasel ELi rahandusministrite kokkusaamisel arutati ka pangandusliidu järgmise etapi,  ühtse kriisilahendusmehhanismi loomise üksikasju. Kriisilahendusmehhanism määratleb, kes ja kuidas hakkab tulevikus tegema otsuseid probleemse panga saneerimisel. Peamised vaidlusküsimused on mehhanismi rahastamine, ulatus ja otsustetegemise korraldus. Liikmesriikide vahel loodetakse kokkuleppele jõuda juba selle aasta lõpus.

Täna oli päevakavas ka uue käibemaksudeklaratsiooni direktiivi ettepaneku tutvustamine. Lisaks võeti vastu iga-aastased järeldused ELi statistika kohta ning arutati rahapesu vältimise ja  hoiuste maksustamise direktiive ning raamatupidamisstandardite analüüsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles