Lihtsad soovitused töö otsimiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
24/7 onlines olemine ei aita sind uuele töökohale lähemale. Pilt on illustratiivne.
24/7 onlines olemine ei aita sind uuele töökohale lähemale. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Tööotsimine võib olla närvesööv protsess ning ilmselt on kõik inimesed kuulnud peamist selleteemalist soovitust: «Ära vaju masendusse ega heida meelt.» Glassdoor.com lisab siia kuus soovitust, mida on aga sootuks lihtsam järgida.

Ära ole päev läbi ööriietes. Ärka hommikul harjunud ajal, tee oma tavapärased hommikurutiinid ning riietu korrektselt. Nii oled valmis ootamatuks Skype videokõneks või kellegagi käigupealt kohtumiseks. Ja kui hommikul kell 8 ärkamine tundub mõttetu (sest tööle pole ju vaja minna), siis tee ennast korda vähemalt lõuna ajaks.

Ära istu pidevalt netis. Kui sa oled kogu aeg «sees» ja muudkui surfad erinevatel lehekülgedel, siis õige varsti ei suuda sinu aju enam seda infot töödelda. Pidev töökuulutuste lehitsemine pole samuti kuigi tervislik tööotsimise strateegia. Aju vajab puhkust, et suuta olulistele teemadele keskenduda. Kõige parem oleks, kui läheksid välja kõndima, sest on lausa teaduslikult tõestatud, et värskes õhus liikumine mõjub hästi probleemide lahendamisvõimele.

Ära tüüta teisi inimesi. Arusaadav, et töötu olemine ja töö otsimine on ängistav ning sellest tahaks rääkida. Jälgi aga hoolsalt, et sa tüütuks ei muutu. Ei ole vaja helistada värbajale iga päev või kurta oma meeleseisundi üle avalikes internetikeskkondades.

Oma CVd pole vaja lõputult analüüsida. Koosta endale korrektne CV ja liigu siis protsessiga edasi – pole vaja kulutada tunde ja päevi selle lõputuks analüüsimiseks ning iga päev seda ümber kirjutada.

Jätad intervjuudeks valmistumise unarusse. Väga paljud tööotsijad arvavad, et peaasi on jõuda tööintervjuule ning küll kõik edasi juba laabub. Tõsi on aga see, et tööintervjuuks valmistumine on tööle saamisel kriitilise tähtsusega asjaolu. Ettevalmistumise all ei ole mõeldud intervjuu vastuste pähe õppimist, see tähendab vastuste läbi mõtlemist (või ka läbi kirjutamist) ning vastuste andmise harjutamist peegli ees või sõbraga.

Pea lugu headest kommetest. Kui saadad inimestele liiga familiaarse sisuga SMSi, alustad e-kirja lugupidamatult või ilmud tööintervjuule sobimatus riietuses, võid väga kergesti ja tahtmatult luua endast potentsiaalse tööandja silmis ebaõige pildi, sestap ära unusta häid kombeid ka töötuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles