Eesti Pank: hinnatõus tuleneb põhiliselt maailmaturust

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naft tootmine.
Naft tootmine. Foto: SCANPIX

Aprilli inflatsiooni mõjutasid tugevalt välised tegurid, ennekõike nafta ning toiduainete hindade tõus maailmaturul, ütles Eesti Panga rahapoliitika osakonna juhataja Ülo Kaasik.


Teenuste hindade alanemine näitab tema sõnul et sisemaised hinnasurved on nõrga nõudluskeskkonna tõttu väikesed ning selles osas pole lähiajal muutust oodata.

Tarbijahinnad tõusid aprillis eelmise aasta sama kuuga võrreldes 2,9 protsenti ning märtsiga võrreldes 0,5 protsenti. Aprilli inflatsioon Eestis oli Kaasiku sõnul kiirhinnangu kohaselt sarnane euroala omaga.

«Osa aprilli hinnatõusust moodustas nafta kallinemise järelmõju, kuivõrd tõusid mootorikütuse ja soojusenergia hinnad,» lausus Kaasik. «Märgatavalt kallinesid toiduained, millele aitas kaasa hinnatõus maailmaturul. Seejuures on toimunud värskete köögiviljade hooajaline kallinemine.»

«Aprillis elavnes ka mobiiliteenuste turg ning osa märtsi üllatuslikust kõneteenuse kallinemisest taandus,» lisas ta. «Mobiiliteenused odavnesid aprillis ligi 6 protsenti.»

Eesti Pank prognoosib selle aasta keskmiseks hinnatõusuks 1,3 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles