Bernanke: inflatsioon ei tohi langeda liiga madalale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on USA Föderaalreservi juht Ben Bernanke.
Pildil on USA Föderaalreservi juht Ben Bernanke. Foto: Postimees.ee

USA keskpanga juht Ben Bernanke ütles kolmapäeval õpetajatega kohtumisel, et keskpank püüab rahapoliitikaga toetada töötuse vähenemist ning vältida inflatsiooni langemist liiga madalale.

Bernanke ütles, et tema ametiaeg saab täis jaanuari lõpus, ning muidugi oleks meeldivam lõpetada, kui töötuse määr oleks seitsme protsendi asemel viis protsenti, aga see kahjuks ei õnnestu, kuigi keskpank on omalt poolt aidanud majanduskasvu toetada.

Ta nimetas ohtlikuks ka inflatsiooni langemist liiga madalale keskpanga taotletavast kahe protsendi piirist, praegu on aastainflatsioon pisut üle ühe protsendi, mis tema sõnul on pisut liiga vähe. Seetõttu valitseb oht langeda Jaapani-laadsesse deflatsioonispiraali.

Keskpanga baasintress on 2008. aastast nullilähedane ning peale selle on see rahamahu poliitikaga toetanud majandust 3,8 triljoni dollari väärtuses. Oktoobris oli töötuse määr 7,3 protsenti ja keskpank on öelnud, et baasintressi ei hakata enne tõstma, kui see langeb 6,5 protsendi tasemele.

Neljapäevase parlamendiküsitluse eel pidas kõne keskpanga uus tõenäoline juht Janet Yellen, kelle kõne mõjul USA dollar nõrgenes ja intressid alanesid, kirjutab uudisteagentuur Six.

Ta tõdes, et majandus on teinud edusamme kriisist väljumisel, kuid tööturu ja majanduse areng jäävad tunduvalt alla selle potentsiaali. Kuna inflatsioon püsib madal, siis toetas Yellen keskpanga võlakirjaostuplaani jätkamist senises 85 miljardi dollari suuruses kuumahus. Alles siis kui majandus on hakanud jõulisemalt toibuma, saab keskpank oma rahamahupoliitikat järk-järgult vähendada, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles