Eesti Pank: kesine majanduskasv vähendas hõivet

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesine majanduskasv vähendas hõivet.
Kesine majanduskasv vähendas hõivet. Foto: Liis Treimann

Mitu kvartalit väldanud kesise majanduskasvu ja kiire palgakasvu taustal on hõive kahanemine Eesti Panga hinnangul ootuspärane.

Statistikaameti hinnangul aeglustus kolmandas kvartalis hõive aastakasv 1,1 protsendini. Kuna sel aastal ei ole hinnangus arvestatud rände ja rahvastiku vanusestruktuuri muutusest tingitud tööealise elanikkonna vähenemisega, siis hõive aastavõrdluses tõenäoliselt kahanes.

Kui võtta arvesse hooajalised tegurid, kahanes hõive ka eelmise kvartaliga võrreldes.

Tööjõukulude ennakkasv ei saa panga ökonomisti Orsolya Soosaare sõnul pikalt kesta ja sellega kaasneb tihti töötajate arvu või palga kohandumine.

«Eelolevate kvartalite hõive areng sõltub seega palkade ja tööaja paindlikkusest. Hõive laiaulatuslik vähenemine pole siiski tõenäoline,» kommenteeris Soosaar.

Eksportturgude elavnemine aitab ökonomisti hinnangul järk-järgult kiirendada ka Eesti majanduskasvu ja võimaldab tööjõudu taas tõhusamalt rakendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles