ELi analüüs: Eesti tööpuudus ei vähene piisavalt

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Euroopa Komisjoni täna vastu võetud iga-aastane majanduskasvu analüüs näitab, et Eesti peab rohkem tähelepanu pöörama hariduse sisu ja tööturu vajaduste vastavusse viimisele ja hoidma palgakasvu vastavuses tootlikkuse tõusuga.

Oodatust väiksemad on edusammud olnud tööhõive- ja sotsiaalvaldkonnas, kus noorte tööpuudus ning pikaajaline töötus ei näita piisavaid vähenemise märke, seisab komisjoni analüüsis.

Samuti näeb komisjon Eestis suuri probleeme lastehoiuteenustega ning see takistab lapsevanemaid ja eelkõige naisi tööturule naasmast. Endiselt on halb ka kohaliku tasandi avalike teenuste olukord nii transpordi-, hariduse-, sotsiaal- ja hooldusteenuste kui ka esmatasandi arstiabi osutamisel.

Eesti eelarve- ja makromajanduslik seis on analüüsi kohaselt hea ning töö selles vallas on kulgenud plaanipäraselt. Hoolimata sisemajanduse kogutoodangu kasvu aeglustumisest on Eesti majandusnäitajad ELi keskmisest paremad ja eelarvepositsioon tugev, seisab analüüsis.

Tervikuna hindab analüüs, et ELi majandus on saanud uue hingamise ning põhiliseks ülesandeks on nüüd mitte lasta kätte võidetud hool raugeda. Neljas Euroopa poolaasta algab komisjoni hinnangul seega taastuma hakanud majanduskasvu keskkonnas, kus liikmesriikide pingutusi kriisieelsete aastate ebakõlade tasandamisel on saatnud edu. 

Majanduskasvu analüüsist selgub, kuidas on liikmesriigid kohandunud  ELi majanduspoliitika hiljuti juurutatud kooskõlastusprotsessiga Euroopa poolaasta raames ja kuidas on EL nõukogu kevadisi soovitusi ellu viidud.

Sel aastal hindab komisjon esimest korda euroala riikide 2014. aasta eelarveprojekte enne nende vastuvõtmist liikmesriikides ja annab ülevaate eelarvepoliitika seisundist euroalas tervikuna. Hindamise tulemused avaldatakse 15. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles