PwC: globaalset soojenemist pole võimalik peatada

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmisaar.
Palmisaar. Foto: SCANPIX

PwC raport näitab, et suurriikide pingutused inimtegevusest põhjustatud globaalse soojenemise pärssimiseks on läbi kukkumas ning sajandi lõpuks võib inimkond seetõttu silmitsi olla kuni kuuekraadise keskmise temperatuuri tõusuga.

2008. aastal avaldatud esimeses globaalses kasvuhoonegaaside emissiooni uuringus tõdesid PwC eksperdid, et globaalse soojenemise jäämiseks sajandi lõpuks kahe kraadi piiresse peaksid suurriigid vähendama oma CO2 emissiooni intensiivsust (suhtes SKTga) 3,5 protsenti aastas. Nelja aastaga on suudetud aga saavutada vaid 0,7-protsendine vähenemine (s.h G7 riigid -2,3 ja E7 riigid -0,4 protsenti) ning kaotatud aja kompenseerimiseks peaks siitmaalt suudetama oma CO2 emissiooni vähendada juba 6 protsenti aastas.

Eksperdid osundavad, et paljud tehnoloogilised arengud, millelt loodeti kliima soojenemise olulist aeglustamist, pole suutnud endale pandud ootusi täita. Tuumaenergeetika teeb vähikäiku, süsinikdioksiidi sidumine ja ladustamine (Carbon capture and storage) pole tuult tiibadesse saanud ning isegi kildagaasi laialdane kasutuselevõtt USAs on kivisöe kasutamist teiste riikide energiatootmises (hinnalanguse tõttu) hoopiski suurendanud.

92 protsenti eelmisel aastal üleilmselt saavutatud CO2 emissiooni vähenemisest tuli PwC hinnangul säästlikuma elektritarbimise arvelt ning ainult 8 protsenti andis üleminek vähemsaastavatele energiaallikatele. Seni, kuni nafta ja kivisüsi moodustavad pea 2/3 elektri- ja soojatootmise toorainest, on raske uskuda globaalse soojenemise pidurdumist, tõdeb PwC raport.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles