Madridis on prügi teist nädalat pühkimata

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madridis on prügi teist nädalat pühkimata.
Madridis on prügi teist nädalat pühkimata. Foto: JAVIER SORIANO/AFP

Hispaania pealinna puiesteedel kannab tuul juba teist nädalat prahti laiali. Koondamiste pärast pahased tänavapühkijad ei väsi streikimast ning osad elanikud on valmis sõjaväge appi kutsuma.

Tänavate ja parkide puhastajate tööseisak sai alguse 5. novembril, kui eraviisilised töövõtjad teatasid, et kavatsevad koondada 1144 ligikaudu 6000st olemasolevast töökohast.

Nagu kirjutab Wall Street Journal, ei paistnud eilse seisuga lahendust kusagilt. Samal ajal süüdistab linnavalitsus «geriljasid» prahi laialiloopimises ja siin-seal hädavajalikke töid teostavate isikute ahistamises.

Linna keskväljakut ja äritänavaid täidavad tühjad pudelid, mädanevad puuviljad ja paberipraht. Calle Fuencarralil paikneva küünlakaupluse töötaja Maria Matilla kurtis, et inimesed ei pääse enam prahi tõttu poe lähedale.

Maria sõnutsi võib streik «mõjutada tervist, turismi, kõike meie ümber – see on kohutav».

Töövaidlused on tabanud linna keset kesist turismiaastat, hotellipidajad kardavad jõulubroneeringute tühistamist.

Suurlinna 3,3 miljonit elanikku paistavad olema valmis meeleheitlikeks meetmeteks. «Prügi sööb meid elusalt ning kui lahendust ei leita, peab armee sekkuma ja saatma sõdurid tänavaid koristama,» seisis nädala alguses veebilehele Change.org riputatud petitsioonis, mis kogus kiiresti üle 16 000 allkirja.

Streigi põhjused peituvad linnavalitsuse rahahädas – Madridi võlg on kasvanud üle 7 miljardi euro. Et olukorda kontrolli alla saada, kuulutas konservatiivne linnavalitsus tänavu välja koristustööde hanked, mis nägid ette 22-protsendilise kulukärpe. Erinevalt varasematest lepingutest on töövõtjatele nüüd lubatud ka koondamised. Nagu hanke võitjad avastasid, ongi ainus viis eelarvega toime tulla koondamine – või palgakärped.  

Ametiühingujuhi Moises Torrese sõnutsi on tänavapühkijate 9000-liikmeline armee aga alates aastast 2008 niigi kokku kuivanud ning kuna keskmise koristaja palk on vaid 1000 eurot, ei ole kärbeteks eriti ruumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles