Tööintervjuu tüüpküsimuste 7 ilusat vastust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööintervjuu.
Tööintervjuu. Foto: Panther Media/Scanpix

Millised on sinu tugevad küljed? Miks me peaksime sind palkama? Kus sa plaanid oma tööeluga olla 5 aasta pärast? Paljud on kuulnud neid küsimusi tööintervjuul ja olnud kimbatuses, et mis siis ikkagi on «õige» vastus nendele klišeelikele küsimustele.

Kuigi need küsimused on väga kulunud, siis võiks neile vastata originaalselt ja vastused ka ette valmistada. Glassdoor.com jagab ideid, mida taolistele tüüpküsimustele intervjuul vastata:

Räägi mulle endast. Tööandjad alustavad tihti intervjuud selle küsimusega. Kuna see küsimus on aga niivõrd ebamäärane, peab vastus olema hästi ette valmistatud. Ehk et räägi lühidalt oma karjäärist, kõige muljetavaldavamatest saavutustest ja eesmärkidest. Intervjueerijal on olemas sinu CV, ta saab sealt vaadata fakte, kuid sina räägi nendele selgitus ja kontekst juurde. Peaasi aga, et räägiksid lühidalt.

Miks sa siin tahad töötada? Seda küsitakse sellepärast, et intervjueerija tahab teada, kas sa oled ettevõtte kohta teinud eelnevat uurimistööd. Vastates demonstreeri oma teadmisi ettevõttest – mida oled märganud ettevõtte koduleheküljelt ja lugenud hiljutisest uudisest firma kohta.

Millised on sinu tugevad küljed? See küsimus on enamasti paaris järgmise küsimusega, sellepärast on oluline, et sul oleks mõlema tarvis vastused välja mõeldud. Kui töökuulutuses on välja toodud tingimused otsitavale inimesele, siis saad need kohandada oma vastusega. Tõsi, kui kuulutuses nõutakse head suhtlemisoskust, siis vaid sellest ei piisa, et sa ütled enda olevat hea suhtleja – sa pead neile oma lugu rääkides seda ka näitama.

Millised on sinu nõrgad küljed? Sellele küsimusele on väga lihtne anda klišee vastust. Väldi vastustes nõrkusteks maskeeritud tugevate külgede nimetamist, nt „ma olen perfektsionist“. Küsitlejad juba teavad seda nippi. Parem räägi mõnest oma tõeliselt nõrgast küljest, jätmata seejuures mainimata, et oled sellest teadlik ning liigud arenedes sinnapoole, et sellest nõrgast küljest saab ükskord hoopis sinu tugevus.

Kus sa näed ennast viie/kümne aasta pärast? Selle küsimuse vastus peaks intervjueerijale andma teada, kas sa kavatsed ettevõttele pühenduda ja koos temaga kasvada. Räägi siis sellest, kuidas tahad kõike õppida ja rakendada oma oskusi ettevõtte heaks.

Kuidas saad hakkama konfliktisituatsioonides? Anna vastus mõne konkreetse läbielatud näite varal. Kuidas lahendasid tööl konflikti, milliseid võtteid kasutasid, mis tulemusele jõudsid. Ära vaid unusta oma lugu algusest lõpuni rääkida.

Miks me peaksime sind palkama? See on tihti intervjuu viimane küsimus. Nagu esimese küsimuse puhul on ka siin väga oluline, et sul oleks vastus ette valmistatud. Räägi oma parimatest oskustest ja saavutustest, mis näitavad, et just sina oled ideaalne inimene sellele töökohale. On väga oluline, et intervjuu lõpeks just selle noodiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles