Koitla: sõltuvus Microsoftist on probleem, aga lahendust hetkel ei ole

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Windows 7 operatsioonisüsteem.
Windows 7 operatsioonisüsteem. Foto: SCANPIX

Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuse (HITSA) juhatuse liige Ene Koitla nõustub, et ühe tarkvarapakkuja huvidest sõltumine on Eesti haridussüsteemi jaoks probleem, kuid hetkel ei ole seda probleemi võimalik lahendada.

«Me võime Microsofti armastada või vihata, kuid  me ei saa midagi teha - päris paljud kasutavad Microsofti,» ütles ta E24-le.

«OpenOffice ei ole väga suur alternatiiv. See ei ole ainult kontoritarkvara, millest me räägime. Linuxi puhul oleks meil vaja inimesi kes seda haldaksid, neid meil aga väga palju ei ole,» ütles Koitla, kelle sõnul sai HITSA Microsofti soodustuste vähenemisest teada alles käesoleva aasta suvel.

Üheks suureks probleemiks on ka koolide riistvara vanus, mis muutub Koitla sõnul eriti teravaks seoses vana operatsioonisüsteemi Windows XP toe kadumisega.

«Omavalitsusliit on saatnud kirja rahandusministeeriumile, haridusministeeriumile, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ja regionaalministeeriumile. Küsimus on mitme ministeeriumi koostöös,» ütles Koitla.

Tänane Eesti Päevaleht kirjutas, et järgmise aasta suvel läheb Windowsi operatsioonisüsteemi ja kontoritarkvara Office kasutamine koolide jaoks kordi kallimaks, kuna tooteid pakkuv tarkvaraettevõte Microsoft kärbib Eestile kui suure sissetulekuga riigile viidates seni kehtinud soodustusi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles