FIFA saab jalgpalli MMilt miljardikasumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FIFA president Sepp Blatter ja Zakumi
FIFA president Sepp Blatter ja Zakumi Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline jalgpalliliit FIFA saab tänavuse Lõuna-Aafrika MMi finaalturniiri reklaamilepingutelt puhtalt kätte 1 miljard dollarit.


Samas tõttas organisatsiooni peasekretär Financial Timesile kinnitama, et kasumiks seda summat nimetada ei saa.

Jerome Valcke sõnutsi genereerib tänavune turniir reklaamitulude näol kokku 3,3 miljardit dollarit, millest 2,1 miljardit kulutatakse turniiri korraldamisele. Millest omakorda 700 miljonit dollarit kulutatakse Lõuna-Aafrikale endale.

Ümmarguselt 1 miljard dollarit läheb arenguprogrammidele, finantsabiks rahvuslikele jalgpalliliitudele ning muude programmide rahastamiseks.

Valcke ennustas, et sissetulekud sponsorluselt ja meediaõigustelt tõusevad tulevikus veelgi. Samas kinnitas ta, et turniirist ülejäävat miljardit kasumiks nimetata poleks õige, kuna see kujutab endast pigem puhvrit tulevaste ettearvamatute finantsprobleemide puhuks.

FIFA ja Lõuna-Aafrika korralduskomitee on pidanud 11. juunil algava turniiri eel pareerima süüdistusi turvalisuse, transpordi ja piletimüügi korralduse aadressil.

Küsimusele, kas FIFA on piisavalt rikas, et maailma vaesemates piirkondades jalgpalli hüvanguks rohkem raha kulutada, vastas Valcke nii: «Rikkad me pole, aga raha tuleb sisse päris kenasti. Ja selle eest võlgneme me tänu MMile, mis on meie ainus sissetulekuallikas.»
«Kasumist pole siin juttugi,» lisas ta.

Valcke ütles, et Lõuna-Aafrika turniiriks valmistumisel on ette tulnud nii halbu kui häid aegu. «Oli keerukaid päevi, oli ka vapustavaid päevi. Oli päevi, mil kõik tundus jooksvat ummikusse. Mil pidime endalt küsima, et mis nüüd küll saab.»

Alles kolm kuud tagasi tuli Valcke südamesse täielik rahu, et Lõuna-Aafrika oma turniiriga hakkama saab. Ta lisas, et ta oodanuks selle hetke saabumist tunduvalt varem. Kas Lõuna-Aafrika aga logistiliselt fännide mängult mängule lennutamisega hakkama saab, seda võib Valcke sõnutsi öelda vaid hiljem, tagasivaates.

Lisaks 1 miljardi dollari suurusele reservile on FIFA sõlminud ka kindlustuslepingu 650 miljoni dollari ulatuses, juhuks kui turniir terrorismi, sõja või loodusõnnetuste tõttu edasi peaks lükkuma.

«Mis iganes MMil ka ette tuleks, meil on piisavalt raha varuks olemas,» üttel Valcke Zürichis FIFA peakorteris korraldatud pressikonverentsil.

Olles küll veendunud tänavuse finaalturniiri kordaminekus, tunnistas Valcke, et 2014. aastaks Brasiiliasse plaanitud võistlustega on juba praegu palju peavalu. Ta ütles, et FIFA on korraldajaid juba hoiatanud, et nad on staadionide arendustega ajakavast maas. Samuti on FIFA mures lennujaamade, majutusasutuste ja telekommunikatsiooni taseme pärast.

«Brasiiliaga on väljakutseid maa ja ilm... Lõuna-Aafrikast kergem seal kindlasti ei tule. Pigem on Brasiilia üks kõva pähkel, selleks on palju erinevaid põhjusi.»



Copyright

The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles