Millised miljardi-dollari-ettevõtted võiksid järgmisena börsile minna?

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Börs.
Börs. Foto: SCANPIX

Mikroblogivõrgustiku Twitter edukas börsidebüüt võib teed sillutada mitmete teiste uue põlvkonna start-upide IPO-dele, kirjutab Reuters.

USAs leidub umbes tosin erakätes olevat tehnoloogiaettevõtet, mille väärtuseks hinnatakse miljard dollarit või rohkem. Riskikapitalistide hinnangul on mitmed neist nagu Box , Square ja Airbnb kiirendamas Twitteri eduka börsidebüüdi valguses enda aktsiate avaliku esmaemissiooni plaane.

Reuters kirjutas reedel, et failijagamisega tegelev Box valis enda IPO korraldajateks Morgan Stanley, Credit Suisse´i ja JP Morgani. Investorid on ettvõtte väärtuseks hinnanud 1,2 miljardit dollarit, seejuures ei ole teada, kas ettevõte on kasumlik.

Twitteri börsile minekut kasumi puudumine ei takistanud – mikroblogivõrgustik suutis oma IPO-ga koguda üle 2,1 miljardi euro. Praeguse aktsiahinna juures on ettevõtte turuväärtuseks üle 22 miljardi dollari.

Wall Street Journali andmetel loodab Twitteri kaasasutaja Jack Dorsey poolt loodud makseteenuste ettevõte Square börsile minna juba järgmisel aastal, kuigi esimest kasumit ennustatakse ettevõttele alles 2015. aastaks.

Majutusteenustega tegelev Airbnb peetakse samuti potentsiaalseks börsile minejaks. Mitmed analüütikud peavad ettevõtet juba kasumlikuks.

Ühe nimekama failijagamiskeskkonna Dropboxi väärtuseks hinnatakse üle 4 miljardi dollari. Ettevõtte tegevjuht Drew Houston ütles septembris, et Dropboxil on viimasest rahastamisvoorust alles piisavalt vahendeid ning seetõttu ei soovita börsile minekuga liigselt kiirustada.

Sotsiaalmeediateenus Pinterest, mille väärtuseks hinnatakse 3,8 miljardit dollarit, suutis oktoobris koguda investoritelt 225 miljonit dollarit lisarahastust. Reklaamide kuvamise abil rahateenimisega alustati aga alles kaks kuud tagasi. Pinteresti tegevjuht Ben Silbermann on korduvalt väitnud, et ettevõte ei plaani lähiajal börsile minna.

Riskikapitalifirma Lightspeed Venture Partnersi osaniku Jeremy Liew sõnul on Twitter investoritele heaks tõendiks sellest, et suure kasutajaskonnaga sotsiaalmeediateenused suudavad oma suured kasutajanumbrid muuta stabiilseks käibeallikaks, isegi, kui neil läheb kasumisse jõudmisega veel aega.
«Kui sa suudad kaasata nii palju inimesi, leiad sa alati viise, kuidas sellega raha teenida,» ütles Liew.
Lightspeed Venture Partners investeeris fotosõnumite rakendusse Snapchat, mille väärtuseks hinnatakse umbes 800 miljonit dollarit. Pew Research Centeri uuringu järgi kasutab rakendust 9 protsenti kõigist USA mobiilikasutajatest.

Pikalt on liikvel olnud kuulujutud märkmerakenduse Evernote börsile mineku kohta, kuid ettevõtte tegevjuhi Phil Libini sõnul läheb sellega veel paar aastat aega.
Ettevõttel on rohkem kui 80 miljonit kasutajat ning teenib käivet 5 dollarit kuus maksva premiumversiooni ning ärikasutajatele mõeldud versiooni müügist. Evernote´i väärtuseks hindavad riskikapitalistid umbes miljard dollarit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles