Tugevnev dollar surub nafta hinda alla

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftaplatvormi uppumisest tekkinud reostuslaik Mehhiko lahel.
Naftaplatvormi uppumisest tekkinud reostuslaik Mehhiko lahel. Foto: SCANPIX

Toornafta hind Aasia turgude kauplemissessioonil jätkas langemist, analüütikute sõnul on tugevnenud dollar vähendanud investorite huvi naftafutuuride vastu.


New Yorgi börsi futuuridetehingu peamise nafta

(light sweet crude)

hind juunilepingutes langes 0,77 dollarit 79,20 dollarini, vahendas AFP.

Londonis odavnes Põhjamare Brenti barrel juunilepingutes 0,40 dollari 82,21 dollari barreli eest.

Nafta odavnemise põhjuseks on nõrgenenud euro, sest riski vältida soovivad investorid müüvad eurot dollari vastu, mis tundub turvalisena praeguses finantsmöllus.

«Meie ootame, et euro jätkab veelgi nõrgenemist ja seda lühikesest kuni keskmise perspektiivini,» kommenteeris SJS Marketsi investeeringute peastrateeg Dariusz Kowalczyk.

Pärastlõunastel Aasia turgudel maksti euro eest 1,2814 dollarit, võrreldes 14 kuu rekordiga 1,2800 eile hilisõhtul New Yorgis.

Kowalczyki prognoosi järgi on võimalik, et aasta lõpuks maksab euro 1,20 USA dollarit.

Euroopa ühisraha on sattunud surve all kartuse tõttu, et Kreekat raputav võlakriis võib levida teistesse euroregiooni riikidesse.

Barreli hind on nädala jooksul kukkunud enam kui kuue dollari võrra pärast seda, kui New Yorgis testiti esmaspäeval 87,15 dollari taset, mis oli rekordiks pärast oktoobrit 2008.

USA energiaministeeriumi eilse statistika järgi on naftavarud suurenenud eelmisel nädalal 2,8 miljoni barreli võrra, võrreldes analüütikute ennustatud 700 000 barreli suuruse juurdekasvuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles