USA börsid ka ei väsi

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplemine New Yorgi börsil
Kauplemine New Yorgi börsil Foto: RICHARD DREW/AP

Vihjed, et uute töökohtade loomine USA majanduses kiireneb, lennutas USA aktsiaturud eile taas uutele rekordtasemetele.

Maailma enimjälgitav Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis eile 1,1 protsenti uuele rekordtasemele 15761,78 punktini pärast seda, kui tööministeerium teatas, et riigi majanduses loodi oktoobris 204 000 uut töökohta. Analüütikud prognoosid vaid 120 000 uue töökoha loomist, sest viinakuus oli ju 16-päevane valitsusseisak.

Morgan Stanley analüütikud ennustasid, et USA Föderaalreserv hakkab 85 miljardi dollari suurust võlakirjade tagasiostuprogrammi tagasi tõmbama juba detsembris. Varem oli taoline stsenaarium aktsiaturge langetanud, sest kardeti, et juhul kui keskpank hakkab majanduse stimuleerimist vähendama, kahandab see ka nõudlust väärtpaberite, nagu võlakirjad ja aktsiad järele. Nüüd paistab, et taoline hirm on kadunud.

Mõned viitavad ka IPO-turu taastumisele. Twitteri aktsiate avalik esmaemissioon oli edukas ning üliedukas oli ka kauplemise esimene päev, mil aktsia hind hüppas 73 protsenti. Reedel kukkus aktsia küll 7,2 protsenti, aga see on taolise võimsa tõusu järel loomulik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles