Rootsi kodutud aktsepteerivad krediitkaarte

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nina Galata oma nutifon-kaardilugeja ja Situation Sthlmi numbriga Aspuddeni linnaosas.
Nina Galata oma nutifon-kaardilugeja ja Situation Sthlmi numbriga Aspuddeni linnaosas. Foto: AFP / Scanpix

Stockholmi kodutud ajakirjamüüjad ei peagi enam küsima, kas sul leidub mõni kroon. Maksa aga rahulikult krediitkaardiga.

Rootsis – maailma kõige sularahavabamas ühiskonnas – on teatud hulk kodutuid kultuuriajakirja Situation Sthlm müütajaid alates sellest septembrist varustatud kaasaskantavate kaardilugejatega, mille abil kaasmaalased ostu eest tasuda saavad.

Nagu vahendab Bloomberg Businessweek, on ajakirja arvates tegemist ajaloolise globaalse pretsedendiga.

«Meie müüjad kurdavad üha sagedamini, et inimestel pole raha taskus,» ütles Situation Sthmli tegevjuht  Pia Stolt. «See on masendav. Nüüd on neil [müüjail] uus võimalus inimestele ostuvõimalust pakkuda.»

Rootsis, kus 1661. aastal trükiti Euroopa esimesed paberrahad, moodustasid rahatähed ja mündid 2012. aastal vaid 2,7 ptotsenti majandusest – samal ajal kui euroala keskmine on 7,2 ja USAs 9,8 protsenti. Paljude rootslaste arvates on 2,7 protsenti aga liiast. «Meist võiks saada maailma esimene sularahavaba ühiskond,» kirjutab ABBA muuseumi koduleheküljel legendaarse ansambli liige ja laulu «Money, Money, Money» kaasautor Björn Ulvaeus.

Ka ABBA muusemi pääseb üksnes kaardimakse abil.

Rootsi panganduse kuldne trio SEB, Swedbank ja  Nordea on lõpetanud tellerite poolse sularahateenuste pakkumise 65-75 protsendis oma kodumaistest kontoritest. Swedbanki rehkenduste järgi on tehingute arv sularahaautomaatides viimase 12 kuuga kukkunud 11 protsenti. 
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles